- Непријатељски америчко-британски авиони извели су 18 ваздушних напада у последњих неколико сати, укључујући 12 на Аманат ал-Асима и главни град провинције Сана - рекао је Сарија.

Још три напада, рекао је он, извршена су на циљеве у провинцији Ходеидах у западном Јемену, два у централној провинцији Таиз и још један у провинцији Ал Бајда.

Хути у северном Јемену, који контролишу већину јеменске обале Црвеног мора, раније су упозорили на своју намеру да нападну све бродове повезане са Израелом , позивајући друге земље да повуку своје посаде са њих и да им не прилазе на мору. Један број бродарских компанија одлучио је да обустави транспорт кроз Црвено море.

Хути су рекли да њихове акције у Црвеном мору имају за циљ да помогну Палестинцима у Појасу Газе, и тврде да се не мешају у слободу пловидбе у региону. Арапске и муслиманске земље су више пута упозоравале САД да ће безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довести до ширења сукоба у целом региону.

САД и Велика Британија изводе ударе на циљеве Хути од средине јануара, називајући то одговором на претње слободи пловидбе у Црвеном мору. Мохамед Али ал-Хути, члан највишег политичког савета Ансар Алаха, назвао је нападе терористичким варварством и намерном и неоправданом агресијом.

(РИА Новости)

БОНУС ВИДЕО: