Britanski "San" je za vreme Australien Opena napisao tekst pod naslovom: "Ko je Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića?" u njemu predstavljaju slavnog hrvatskog tenisera, osvajača 22 ATP naslova među kojima je Vimldon 2001., a danas trenera naše i svetske superzvezde.

"Novak Đoković neupitno je najveći teniser svih vremena, koji je osvojio neverojatna 24 Gren Slem naslova za vreme najveće konkurencije. Ali ko je Goran Ivanišević, čovek koji stoji iza velikog dela tog uspeha", pita se "San" pa nastavlja:

"Goran Šimun Ivanišević rođen je 13. septembra 1971. u Splitu. On je jedini igrač s pozivnicom koji je ikad osvojio Gren Slem u pojedinačnoj muškoj konkurenciji. Među profesionalce ušao je 1988. godine, Borisa Bekera iznenadio je u prvom kolu Rolan Garosa 1990. pre no što se 1994. i 1997. popeo na drugo mesto, što mu je najviši plasman u karijeri.

Foto: Profimedia

 

"Iako je četiri puta bio u finalu Vimbldona te se još dvaput našao u polufinalu, samo je još na US Openu 1996. uspeo da dođe u polufinale nekog drugog Gren Slema. Bila je to njegova rekordna sezona u kojoj je pogodio neverojatnih 1477 asova.

"Ivanišević je dvaput bio u finalu parova Rolan Garosa te je osvajao bronzane medalje u pojedinačnoj konkurenciji i parovima dok je nosio hrvatsku zastavu na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. 

"U jednom trenutku činilo se da će njegova karijera biti jedna od onih koje su došle tako blizu, a tako daleko od najvećih uspeha. Nakon što je izbačen iz meča u Brigstonu 2000. jer je razbio sva tri reketa te nije imao čime da igra, rekao je: 'Barem će me, kada završim s tenisom, po nečemu pamtiti.'

Foto: RTS printskrin

 

"Ali, samo osam meseci kasnije Ivaniševićev veličanstven put do vimbledonske pobede urezao se u istoriju sporta i doneo mu mesto u Kući slavnih. Par nedelja posle tog trijumfa na Gren Slemu, Ivanišević je dobio kratkoročan ugovor u fudbalskom klubu svoga detinjstva, splitskom Hajduku", stoji u tekstu "Sana"

Britanci pišu da je Ivaniševićev san bio da zaigra za Hajduk i tvrde da se razmišljalo hoće li igrati protiv Ferencvaroša ili Dinama. Dok se to nije dogodilo, Ivanišević jeste nastupio za hrvatsku reprezentaciju u revijalnoj utakmici povodom opraštanja kapitena Zvonimira Bobana. Ivanišević je tada postigao i gol.

"San" na kraju teksta ističe porodične detalje i podseća da je Ivanišević tenisku karijeru završio 2004. Kao trener vodio je Marina Čilića do US Opena 2014. te je trenirao Tomasa Berdyha i Miloša Raonića. Od 2019. radi sa Đokovićem.

BONUS VIDEO: