Британски "Сан" је за време Аустралиен Опена написао текст под насловом: "Ко је Горан Иванишевић, тренер Новака Ђоковића?" у њему представљају славног хрватског тенисера, освајача 22 АТП наслова међу којима је Вимлдон 2001., а данас тренера наше и светске суперзвезде.

"Новак Ђоковић неупитно је највећи тенисер свих времена, који је освојио неверојатна 24 Грен Слем наслова за време највеће конкуренције. Али ко је Горан Иванишевић, човек који стоји иза великог дела тог успеха", пита се "Сан" па наставља:

"Горан Шимун Иванишевић рођен је 13. септембра 1971. у Сплиту. Он је једини играч с позивницом који је икад освојио Грен Слем у појединачној мушкој конкуренцији. Међу професионалце ушао је 1988. године, Бориса Бекера изненадио је у првом колу Ролан Гароса 1990. пре но што се 1994. и 1997. попео на друго место, што му је највиши пласман у каријери.

Фото: Профимедиа

 

"Иако је четири пута био у финалу Вимблдона те се још двапут нашао у полуфиналу, само је још на УС Опену 1996. успео да дође у полуфинале неког другог Грен Слема. Била је то његова рекордна сезона у којој је погодио неверојатних 1477 асова.

"Иванишевић је двапут био у финалу парова Ролан Гароса те је освајао бронзане медаље у појединачној конкуренцији и паровима док је носио хрватску заставу на Олимпијским играма у Барселони 1992. године. 

"У једном тренутку чинило се да ће његова каријера бити једна од оних које су дошле тако близу, а тако далеко од највећих успеха. Након што је избачен из меча у Бригстону 2000. јер је разбио сва три рекета те није имао чиме да игра, рекао је: 'Барем ће ме, када завршим с тенисом, по нечему памтити.'

Фото: РТС принтскрин

 

"Али, само осам месеци касније Иванишевићев величанствен пут до вимбледонске победе урезао се у историју спорта и донео му место у Кући славних. Пар недеља после тог тријумфа на Грен Слему, Иванишевић је добио краткорочан уговор у фудбалском клубу свога детињства, сплитском Хајдуку", стоји у тексту "Сана"

Британци пишу да је Иванишевићев сан био да заигра за Хајдук и тврде да се размишљало хоће ли играти против Ференцвароша или Динама. Док се то није догодило, Иванишевић јесте наступио за хрватску репрезентацију у ревијалној утакмици поводом опраштања капитена Звонимира Бобана. Иванишевић је тада постигао и гол.

"Сан" на крају текста истиче породичне детаље и подсећа да је Иванишевић тениску каријеру завршио 2004. Као тренер водио је Марина Чилића до УС Опена 2014. те је тренирао Томаса Бердyха и Милоша Раонића. Од 2019. ради са Ђоковићем.

БОНУС ВИДЕО: