Da bi se dalje širenje suzbilo, potrebno je vakcinisati svu decu koja nisu kompletno vakcinisana, kaže epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević i dodaje da oni koji imaju simtome treba da ostanu kod kuće.

Pre 10 dana u Beogradu je bilo registrovano 492 obolelih od velikog kašlja, a sada se približavamo broju od 600 prijavljenih slučajeva, najviše u uzrastu od 10 do 19 godina. Prednjače deca uzrasta od 12, 13 i 14 godina koja su se uglavnom zarazila u školi.

- Ovaj broj verovatno treba pomnožiti dva ili tri puta da bismo dobili realnu sliku, jer mnogi se nisu javili lekaru - rekla je Ivana Begović Lazarević gostujući na RTS-u.

Foto: Profimedia

 

Ističe da ovako veliki broj obolelih nije očekivan, jer ne samo poslednjih godina, već čitave prethodne decenije nije bilo puno slučajeva. Problem je i što nemamo željeni obuhvat od 95 odsto vakcinisanih, ali dodaje da vakcina ne štiti čitavog života.

- Najviše obolevaju deca u uzrastu od 12 do 14 godina, koja su kompletno vakcinisana sa 2 do 3 godine. Posle 10 godina od imunizacije više niste zaštićeni. Takođe, ako jednom preležite veliki kašalj ne stičete doživotni imunitet, možete da obolite i 2, 3 puta puta u toku života - navodi doktorka Begović Lazarević.

Foto: Profimedia

 

Poručuje da se najčešće komplikacije javljaju kod odojčadi, kod kojih može doći i do upale pluća, a u tom uzrastu je i najveći rizik od smrtnog ishoda. Objašnjava da su simptomi na početku slični prehladi, bez specifičnog kašlja, da bi se onda tokom nekoliko nedelja taj kašalj intenzivirao i može da traje i do osam nedelja.

- Da bi se dalje širenje suzbilo, potrebno je svu decu koja nisu kompletno vakcinisati, a oni koji imaju simtome treba da ostanu kod kuće, jer je reč o bakterijskoj infekciji - dodaje Begović Lazarevićeva.
Prema trogodišnjem planu imunizacije, tek od sledeće godine predviđena je vakcinacija starijih uzrasta i to pre svega dece koja idu u 8. razred.

BONUS VIDEO: