Да би се даље ширење сузбило, потребно је вакцинисати сву децу која нису комплетно вакцинисана, каже епидемиолог Градског завода за јавно здравље Ивана Беговић Лазаревић и додаје да они који имају симтоме треба да остану код куће.

Пре 10 дана у Београду је било регистровано 492 оболелих од великог кашља, а сада се приближавамо броју од 600 пријављених случајева, највише у узрасту од 10 до 19 година. Предњаче деца узраста од 12, 13 и 14 година која су се углавном заразила у школи.

- Овај број вероватно треба помножити два или три пута да бисмо добили реалну слику, јер многи се нису јавили лекару - рекла је Ивана Беговић Лазаревић гостујући на РТС-у.

Фото: Профимедиа

 

Истиче да овако велики број оболелих није очекиван, јер не само последњих година, већ читаве претходне деценије није било пуно случајева. Проблем је и што немамо жељени обухват од 95 одсто вакцинисаних, али додаје да вакцина не штити читавог живота.

- Највише оболевају деца у узрасту од 12 до 14 година, која су комплетно вакцинисана са 2 до 3 године. После 10 година од имунизације више нисте заштићени. Такође, ако једном прележите велики кашаљ не стичете доживотни имунитет, можете да оболите и 2, 3 пута пута у току живота - наводи докторка Беговић Лазаревић.

Фото: Профимедиа

 

Поручује да се најчешће компликације јављају код одојчади, код којих може доћи и до упале плућа, а у том узрасту је и највећи ризик од смртног исхода. Објашњава да су симптоми на почетку слични прехлади, без специфичног кашља, да би се онда током неколико недеља тај кашаљ интензивирао и може да траје и до осам недеља.

- Да би се даље ширење сузбило, потребно је сву децу која нису комплетно вакцинисати, а они који имају симтоме треба да остану код куће, јер је реч о бактеријској инфекцији - додаје Беговић Лазаревићева.
Према трогодишњем плану имунизације, тек од следеће године предвиђена је вакцинација старијих узраста и то пре свега деце која иду у 8. разред.

БОНУС ВИДЕО: