“Želim da vas obavestim da smo dobili opremu koja je nekim čudom stigla do nas, ne bih da objašnjavam kako, koju smo kupili pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i nisko letećih letelica. Veoma smo ponosni na tu činjenicu što privodimo kraju u potpunosti opremanje naših protivvazduhoplovnih sistema koji će predstavljati, ne mogu da kažem nerešivu enigmu, ali izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora na našu zemlju”, ovako je saopštio predsednik Srbije vest da poslednje tri nedelje na batajnički aerodrom sleću teški transportni avioni AN-124-100.

Relacija je bila pomalo čudna Urumći-Dubai-Batajnica i nazad.

Već posledljih dana 2023. godine šuškalo se da se vide kinska vozila na Batajnici ista onakva kakva koristi PVO sistem FK-3 sa čime je potkrepljena bila tvrdnja da preostale dve raketne baterije stignu u Srbiju.

Krasuha je trebala inače ako je zaista stiga, da stigne još sredinom 2022. godine, ali je rat u Ukrajini odložio bio celu priču za neodređeno vreme, pšto je ruskim letelicama zabranjeno letenje u Evropi.

Inače Vojska Srbije je naručila borbene helikoptere Mi-17 i Mi-35 koje su trebale da stignu u Srbiju, ali isto zbog rata nisu.

Krasuha 2 je mobilni sistem za elektronsko ometanje i brobu. Poznat je pod oznakom 1RL269 koje je namenjeno za letleica za rano radarsko otkrivanje, taktički i strateških bespilotnih letelica i letelica za elektronsko ratovanje.

Glavni zadatak ovog sistema je zaštita raketnih baterija ili diviziona PVO od napada protivničke avijacije i bespilotnih letelica.

Sistem Krasuha-2 deluje tako što ometanjem stvara lažne mete i onemogućuje protivničke letelice da lansiraju visokoprezine rakete na pravu metu, već na lažnu. Takođe Krasuha-2 ima mogućnost ometanja lansiranih protivradarskih ili IC i televizijskih vođenih raketa, tako što snažnim elektornskim ometanjem pomera signal u glavi za samonavođenje što dovodi do promašaja prave mete.

Krasuha je prirodni nastavak sovjetskih sistema za elektornsko ometanje. Verzija Krasuha-2 koristi isto vozilo kao i raketni sistem dugog doleta S-400. Krasuha 2 je poznata po velikoj satelitskoj anteni.

Krasuha ima mogućnost da od mesta gde se nalazi ometa letelice za elektronsko ratovanje na daljinama do 250 km .

Posadu čine u zavisnosti od misije 2-3 člana plus vozač. Vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj je 2 minuta.

Krasuha ima i svoju modernizovanu verziju poznatu i kao Krasuha -4. Ovaj sistem za elektronsko ratovanje razvijen je u koncernu radio-elektronskih tehnologija „KRET”, koji je u serijskoj proizvodnji od 2011. godine.

Sistem čine dva vozila višenamenska stanica za ometanje i vozila sa antenom. Sistem je isto kao i Krasuha namenjen za elektronsko ometanje letelica za rano radarsko odmatranje, letelica za elektronsko ratovanje, strateških i taktičkih bespilotnih letelica, pa čak i satelita u nižoj orbiti. Sistem protiv letelica deluje na daljinama od 250-300 km.

(TV Front)

BONUS VIDEO: