“Желим да вас обавестим да смо добили опрему која је неким чудом стигла до нас, не бих да објашњавам како, коју смо купили пре две године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и ниско летећих летелица. Веома смо поносни на ту чињеницу што приводимо крају у потпуности опремање наших противваздухопловних система који ће представљати, не могу да кажем нерешиву енигму, али изузетно велики проблем за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу”, овако је саопштио председник Србије вест да последње три недеље на батајнички аеродром слећу тешки транспортни авиони АН-124-100.

Релација је била помало чудна Урумћи-Дубаи-Батајница и назад.

Већ последљих дана 2023. године шушкало се да се виде кинска возила на Батајници иста онаква каква користи ПВО систем ФК-3 са чиме је поткрепљена била тврдња да преостале две ракетне батерије стигну у Србију.

Красуха је требала иначе ако је заиста стига, да стигне још средином 2022. године, али је рат у Украјини одложио био целу причу за неодређено време, пшто је руским летелицама забрањено летење у Европи.

Иначе Војска Србије је наручила борбене хеликоптере Ми-17 и Ми-35 које су требале да стигну у Србију, али исто због рата нису.

Красуха 2 је мобилни систем за електронско ометање и бробу. Познат је под ознаком 1РЛ269 које је намењено за летлеица за рано радарско откривање, тактички и стратешких беспилотних летелица и летелица за електронско ратовање.

Главни задатак овог система је заштита ракетних батерија или дивизиона ПВО од напада противничке авијације и беспилотних летелица.

Систем Красуха-2 делује тако што ометањем ствара лажне мете и онемогућује противничке летелице да лансирају високопрезине ракете на праву мету, већ на лажну. Такође Красуха-2 има могућност ометања лансираних противрадарских или ИЦ и телевизијских вођених ракета, тако што снажним електорнским ометањем помера сигнал у глави за самонавођење што доводи до промашаја праве мете.

Красуха је природни наставак совјетских система за електорнско ометање. Верзија Красуха-2 користи исто возило као и ракетни систем дугог долета С-400. Красуха 2 је позната по великој сателитској антени.

Красуха има могућност да од места где се налази омета летелице за електронско ратовање на даљинама до 250 км .

Посаду чине у зависности од мисије 2-3 члана плус возач. Време преласка из маршевског у борбени положај је 2 минута.

Красуха има и своју модернизовану верзију познату и као Красуха -4. Овај систем за електронско ратовање развијен је у концерну радио-електронских технологија „КРЕТ”, који је у серијској производњи од 2011. године.

Систем чине два возила вишенаменска станица за ометање и возила са антеном. Систем је исто као и Красуха намењен за електронско ометање летелица за рано радарско одматрање, летелица за електронско ратовање, стратешких и тактичких беспилотних летелица, па чак и сателита у нижој орбити. Систем против летелица делује на даљинама од 250-300 км.

(ТВ Фронт)

БОНУС ВИДЕО: