- Verujem da će Izrael biti osuđen. Verujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde - rekao je Erdogan i dodao da će Turska nastaviti da pruža dokumenta, uglavnom vizuelna, o uticaja rata na Gazu, prenosi Rojters.

Izrael danas iznosi odgovor na optužbe koje je Južna Afrika juče iznela pred MSP u Hagu da izraelska ofanziva predstavlja genocid.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

- Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid - rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je ceo slučaj nazvao "apsurdnim" i optužio Južnu Afriku da igra ulogu "đavoljeg advokata" za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael "ostaje privržen međunarodnom pravu" i naglasio da su sve vojne akcije usmerene protiv Hamasa.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovoga meseca, dok će odluka povodom optužbi za genocid biti doneta za nekoliko godina.

Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Ergogan osudio i napad na Hute

Turske predsednik osudio je američke i britanske udare na Hute u Jemenu kao nesrazmernu upotrebu sile i optužio ove dve zemlje da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi".

Obraćajući se novinarima u Istanbulu posle molitve petkom, Erdogan je rekao da Ankara dobija informacije sa različitih strana da snage Huta sprovode "uspešnu odbranu" protiv SAD i Britanije.

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacija u Jemenu.

Američki zvaničnici saopštili su da su američki i britanski udari na Jemen imali za cilj vojne kapacitete Huta i da su nastojali da izbegnu kolateralnu štetu.

BONUS VIDEO: