- Верујем да ће Израел бити осуђен. Верујемо у правду Међународног суда правде - рекао је Ердоган и додао да ће Турска наставити да пружа документа, углавном визуелна, о утицаја рата на Газу, преноси Ројтерс.

Израел данас износи одговор на оптужбе које је Јужна Африка јуче изнела пред МСП у Хагу да израелска офанзива представља геноцид.

Јужна Африка је на отварању рочишта пред МСП навела да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

- Акције Израела показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид - рекао је адвокат Високог суда Јужне Африке Адила Хасим.

Израел је цео случај назвао "апсурдним" и оптужио Јужну Африку да игра улогу "ђавољег адвоката" за Хамас.

Портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је уочи саслушања да Израел "остаје привржен међународном праву" и нагласио да су све војне акције усмерене против Хамаса.

Очекује се да ће МСП донети одлуку о могућим хитним мерама касније овога месеца, док ће одлука поводом оптужби за геноцид бити донета за неколико година.

Одлуке МСП су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Ергоган осудио и напад на Хуте

Турске председник осудио је америчке и британске ударе на Хуте у Јемену као несразмерну употребу силе и оптужио ове две земље да покушавају да претворе Црвено море у "море крви".

Обрац́ајуц́и се новинарима у Истанбулу после молитве петком, Ердоган је рекао да Анкара добија информације са различитих страна да снаге Хута спроводе "успешну одбрану" против САД и Британије.

САД и Британија извеле су током ноћи ваздушне и поморске нападе на положаје Хута на више локација у Јемену.

Амерички званичници саопштили су да су амерички и британски удари на Јемен имали за циљ војне капацитете Хута и да су настојали да избегну колатералну штету.

БОНУС ВИДЕО: