Iako mnogi u ovim krajevima ovo neobično stvorenje nazivaju "džinovskim vanzemaljcem" ili "Nesi iz NJu Brajtona", Dejvis je zapravo naišao na ostatke džinovske ajkula (Cetorhinus maximus)) dugačke skoro 5 metara.

- Trčao sam po plaži i pomislio "šta je to?". Bilo je prilično veliko. Jedan ribar mi je rekao da bi to mogla da bude ogromna ajkula, kakav se retko viđa ovde. U suštini, nikada nisam naišao na nešto slično ranije - rekao je Dejvis, prenosi "Science Alert".

DŽinovska ajkula je druga najveća vrsta ribe, posle kitova. Može da naraste do 12 metara u dužinu. Obično živi u umerenim vodama. Iako su ogromne životinje, nisu veliki predatori, kreću se sporo i hrane se planktonom.

A Dejvis je verovatno pronašao bebu džinovske ajkule.

Kris Kureton iz organizacije "British Divers Marine Life Rescue" pregledao je pronađene ostatke i potvrdio "identitet" stvorenja.

- Najjači dokaz da se radi o džinovskoj ajkuli su bila duga leđna peraja. Rep je bio pun kostiju, a da je kit, bio bi pun mesa - objasnio je Kureton.

DŽinovska ajkula il džinovski pas se obično viđa duž obala jugozapadne Engleske, Velsa i zapadne Škotske tokom letnjih meseci. Naučnici su tek nedavno otkrili da je reč o retkom slučaju delimično toplokrvnih riba. Satelitsko praćenje je pokazalo da ove životinje migriraju na velike udaljenosti tokom zime.

- Do sada nisam video da ih je voda odnela na obalu Mersija. Možda ova riba nije uginula u blizini, ali je telo donela nedavna oluja - rekao je Kureton.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: