Иако многи у овим крајевима ово необично створење називају "џиновским ванземаљцем" или "Неси из Њу Брајтона", Дејвис је заправо наишао на остатке џиновске ајкула (Cetorhinus maximus)) дугачке скоро 5 метара.

- Трчао сам по плажи и помислио "шта је то?". Било је прилично велико. Један рибар ми је рекао да би то могла да буде огромна ајкула, какав се ретко виђа овде. У суштини, никада нисам наишао на нешто слично раније - рекао је Дејвис, преноси "Science Alert".

Џиновска ајкула је друга највећа врста рибе, после китова. Може да нарасте до 12 метара у дужину. Обично живи у умереним водама. Иако су огромне животиње, нису велики предатори, крећу се споро и хране се планктоном.

А Дејвис је вероватно пронашао бебу џиновске ајкуле.

Крис Куретон из организације "British Divers Marine Life Rescue" прегледао је пронађене остатке и потврдио "идентитет" створења.

- Најјачи доказ да се ради о џиновској ајкули су била дуга леђна пераја. Реп је био пун костију, а да је кит, био би пун меса - објаснио је Куретон.

Џиновска ајкула ил џиновски пас се обично виђа дуж обала југозападне Енглеске, Велса и западне Шкотске током летњих месеци. Научници су тек недавно открили да је реч о ретком случају делимично топлокрвних риба. Сателитско праћење је показало да ове животиње мигрирају на велике удаљености током зиме.

- До сада нисам видео да их је вода однела на обалу Мерсија. Можда ова риба није угинула у близини, али је тело донела недавна олуја - рекао је Куретон.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: