Brejvik je rekao da mu je život u zatvorskoj izolaciji noćna mora i da zbog toga svaki dan pomišlja na samoubistvo.

Masovni ubica je 2011. godine u svom krvavom pohodu najpre usmrtio osmoro ljudi automobilom bombom, a potom je na ostrvu Utoja ubio 69 učesnika skupa mladih laburista.

Od tada je u potpunoj izolaciji.

Brejvik sada tuži državu u pokušaju da ukine izolaciju i restrikciju komunikacije s spoljnim svetom tvrdeći da mu se krše ljudska prava.

- Ne verujem da bez smislenih ljudskih odnosa mogu da živim duže. I dalje sam osoba i postoji granica koju osoba može podneti. Svaki dan je noćna mora. Svaki dan pomišljam na samoubistvo - rekao je Brejvik.

Saslušanje je održano u sportskoj dvorani u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Državni tužilac Andreas Hjetland upitao je Brejvika kako sada gleda na događaje iz 2011. godine.

- Žao mi je što sam to učinio. Voljan sam da se odreknem se politike - odogovrio je masovni ubica.

Brejvik služi kaznu u zatvoru Ringerike, smeštenom oko 70 kilometara severozapadno od Osla, koji se nalazi na obali jezera na kome je i Utoja. To je treći zatvor u kome boravi.

NJegov slučaj ispit je za državu koja je i dalje pogođena njegovim činom, a istovremeno se ponosi pravosudnim sistemom koji naglasak stavlja na rehabilitaciju zatvorenika.

Advokati koji zastupaju ministarstvo pravde tvrde da Brejvik mora da ostane izolovan jer i dalje predstavlja pretnju po bezbednost. NJegovu izolaciju nazivaju "relativnom" jer komunicira s čuvarima, sveštenikom, zdravstvenim radnicima, a donedavno i sa volonterom koga sad, međutim, više ne želi da viđa. Osim toga se svake druge nedelje druži se dva zatvorenika sat vremena.

Advokati masovnog ubice pak tvrde da Norveška krši Evropsku povelju o ljudskim pravima koja kaže da niko ne bi smeo da bude podvrgnut mučenju odnosno nehumanom ili degradirajućem postupanju.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".