Брејвик је рекао да му је живот у затворској изолацији ноћна мора и да због тога сваки дан помишља на самоубиство.

Масовни убица је 2011. године у свом крвавом походу најпре усмртио осморо људи аутомобилом бомбом, а потом је на острву Утоја убио 69 учесника скупа младих лабуриста.

Од тада је у потпуној изолацији.

Брејвик сада тужи државу у покушају да укине изолацију и рестрикцију комуникације с спољним светом тврдећи да му се крше људска права.

- Не верујем да без смислених људских односа могу да живим дуже. И даље сам особа и постоји граница коју особа може поднети. Сваки дан је ноћна мора. Сваки дан помишљам на самоубиство - рекао је Брејвик.

Саслушање је одржано у спортској дворани у затвору максималне сигурности.

Државни тужилац Андреас Хјетланд упитао је Брејвика како сада гледа на догађаје из 2011. године.

- Жао ми је што сам то учинио. Вољан сам да се одрекнем се политике - одоговрио је масовни убица.

Брејвик служи казну у затвору Рингерике, смештеном око 70 километара северозападно од Осла, који се налази на обали језера на коме је и Утоја. То је трећи затвор у коме борави.

Његов случај испит је за државу која је и даље погођена његовим чином, а истовремено се поноси правосудним системом који нагласак ставља на рехабилитацију затвореника.

Адвокати који заступају министарство правде тврде да Брејвик мора да остане изолован јер и даље представља претњу по безбедност. Његову изолацију називају "релативном" јер комуницира с чуварима, свештеником, здравственим радницима, а донедавно и са волонтером кога сад, међутим, више не жели да виђа. Осим тога се сваке друге недеље дружи се два затвореника сат времена.

Адвокати масовног убице пак тврде да Норвешка крши Европску повељу о људским правима која каже да нико не би смео да буде подвргнут мучењу односно нехуманом или деградирајућем поступању.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".