Do kraja sedmice ledeni dani, u petak dodatni hladni vazduh i još malo snega. Posle ledenih dana uslediće mali skok temperature između 15. i 18. januara, pa opet zahlađenje, dodaje Todorović.

Proleće je bilo u decembru i u prvoj sedmici januara, ali noćas je stigla prava zima. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je jutros u Beogradu izmeren centimetar snega, a u pitanju je gradska sredina.

U Požegi ima šest centimetara snega, na Zlatiboru je palo novih 20 centimetara snega.

- Danas će se zadržati hladno vreme sa snežnim padavinama, na Kopaoniku još nije počeo da pada sneg, ali će ga biti danas. U zapadnoj i delu centralne Srbije, na području Beograda i južne Vojvodine, danas će biti nešto više snežnih padavina - rekao je Todorović.

Foto: Profimedia

 

Sutra još snega, najmanje u Negotinu

Prema njegovim rečima, sutra će biti još malo snega, a najmanji izgledi za stvaranje snežnog pokrivača su u Negotinu.

Međutim, u većini mesta će biti, kako kaže, nekoliko centimetara snega, ponegde i do 10 centimetara. U Beogradu između pet i 10 centimetara snega.

U planinskim predelima, pre svega zapadne Srbije, biće novog snega, Zlatibor je već dobio 20 centimetara.

- Bilo bi snega u istočnoj i jugoističnoj Srbiji, a na planini Kukavici već ima do 25 centimetara, a biće ga još. To nije prava visina snega - napominje Todorović. 

Ledeni dani pred nama

Meteorolog ističe da će u planinskim predelima biti desetak ledenih dana, na visininama iznad 1.000 metara.

- Do kraja sedmice u većini mesta u nižim predelima biće ledeni dani – temperatura će sve vreme biti ispod nule, može jedan stepen da prekorači. U petak će pristići dodatna količina hladnog vazduha iz istočne Evrope, možda će biti malo snega, ali manje količine nego danas i sutra - naveo je Todorović. 

Pravi ledeni dani bi se zadržali do subote uz naglasak da bi minimalne temperature bile između minus pet i i minus deset, a u subotu bi bilo još dva-tri stepena hladnije, reč je o jutarnjim temperaturama, dodaje.

Vreme do kraja januara

Posle ledenih dana uslediće mali skok temperature početkom naredne sedmice, između 15. i 18. januara, a posle verovatno još jedno zahlađenje slično ovome, oko 20. januara ili posle toga. Todorović napominje da će se taj ritam nastaviti.

- Povremeni periodi od po pet do sedam dana hladnog vremena – počne kiša pa sneg i to je naša zima ustvari - zaključio je Todorović.

BONUS VIDEO:

ZAVEJAN AUTO-PUT KOD RUMSKE PETLJE: Kilometarske kolone u smeru