До краја седмице ледени дани, у петак додатни хладни ваздух и још мало снега. После ледених дана уследиће мали скок температуре између 15. и 18. јануара, па опет захлађење, додаје Тодоровић.

Пролеће је било у децембру и у првој седмици јануара, али ноћас је стигла права зима. Метеоролог Недељко Тодоровић каже да је јутрос у Београду измерен центиметар снега, а у питању је градска средина.

У Пожеги има шест центиметара снега, на Златибору је пало нових 20 центиметара снега.

- Данас ће се задржати хладно време са снежним падавинама, на Копаонику још није почео да пада снег, али ће га бити данас. У западној и делу централне Србије, на подручју Београда и јужне Војводине, данас ће бити нешто више снежних падавина - рекао је Тодоровић.

Фото: Профимедиа

 

Сутра још снега, најмање у Неготину

Према његовим речима, сутра ће бити још мало снега, а најмањи изгледи за стварање снежног покривача су у Неготину.

Међутим, у већини места ће бити, како каже, неколико центиметара снега, понегде и до 10 центиметара. У Београду између пет и 10 центиметара снега.

У планинским пределима, пре свега западне Србије, биће новог снега, Златибор је већ добио 20 центиметара.

- Било би снега у источној и југоистичној Србији, а на планини Кукавици већ има до 25 центиметара, а биће га још. То није права висина снега - напомиње Тодоровић. 

Ледени дани пред нама

Метеоролог истиче да ће у планинским пределима бити десетак ледених дана, на висининама изнад 1.000 метара.

- До краја седмице у већини места у нижим пределима биће ледени дани – температура ће све време бити испод нуле, може један степен да прекорачи. У петак ће пристићи додатна количина хладног ваздуха из источне Европе, можда ће бити мало снега, али мање количине него данас и сутра - навео је Тодоровић. 

Прави ледени дани би се задржали до суботе уз нагласак да би минималне температуре биле између минус пет и и минус десет, а у суботу би било још два-три степена хладније, реч је о јутарњим температурама, додаје.

Време до краја јануара

После ледених дана уследиће мали скок температуре почетком наредне седмице, између 15. и 18. јануара, а после вероватно још једно захлађење слично овоме, око 20. јануара или после тога. Тодоровић напомиње да ће се тај ритам наставити.

- Повремени периоди од по пет до седам дана хладног времена – почне киша па снег и то је наша зима уствари - закључио је Тодоровић.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАВЕЈАН АУТО-ПУТ КОД РУМСКЕ ПЕТЉЕ: Километарске колоне у смеру