Kako prenosi sarajevski portal Klix, Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija BiH, radi unapred planirane vežbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD.

Helez je zahvalio Adamsu što SAD pomažu da BiH, kako kaže, osnažuje državu.

- Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vežba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD i OS BiH, dan uoči obeležavanja neustavnog dana RS, pokazuju da američka podrška teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko delovanje vlasti u entitetu RS - rekao je Helez.

Foto: Profimedia

 

Adams je zahvalio Helezu na uspešnoj saradnji te izrazio uverenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

- Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS-a da odustanu od antidejtonskog delovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo evroatlanskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrednostima. Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su preko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak - naveo je Helez, prenosi portal klix.

Bez preleta iznad Srpske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da američki avioni nisu preleteli Srpsku, već da je ruta Brčko i Tuzla.

- Oni koji su najavljivali da će leteti preko Republike Srpske nisu bili u pravu. Ruta je bila Brčko, koje je zajedničko vlasništvo i Tuzla, tako da nisu preleteli Republiku Srpsku - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je komentarisao informaciju koju su objavili sarajevski mediji da će, uoči Dana Republike Srpske, 8. januara američki avioni nadletali vazdušni prostor Bosne i Hercegovine.

- Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni F-16 8. januara nadletati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsedništva BiH. A kad su već tu, verujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske - napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

BONUS VIDEO: