Како преноси сарајевски портал Клиx, Хелез је одобрио данашњи прелет три америчка авиона, од чега два борбена Ф-16, преко територија БиХ, ради унапред планиране вежбе са специјалистима за навођење и контролу блиске ваздушне подршке (ЈТАЦ) из састава ОС БиХ и ОС САД.

Хелез је захвалио Адамсу што САД помажу да БиХ, како каже, оснажује државу.

- Најављени прелети амричких авиона јасно показују посвећеност независности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ, као и потврду снажног и нераскидивог пријатељства и партнерства између САД и БиХ. Билатерална вежба ЈТАЦ тимова из састава Специјалних снага ОС САД и ОС БиХ, дан уочи обележавања неуставног дана РС, показују да америчка подршка територијалном интегритету није само декларативна те да САД неће мирно посматрати антидејтонско деловање власти у ентитету РС - рекао је Хелез.

Фото: Профимедиа

 

Адамс је захвалио Хелезу на успешној сарадњи те изразио уверење да ће се даље заједничке активности наставити у циљу осигурања мира, сигурности и стабилности у БиХ.

- Позивам Милорада Додика и власти РС-а да одустану од антидејтонског деловања, сецесионистичке политике и политике 90-тих, те да се окренемо евроатланским интеграцијама и нашу земљу приближимо ЕУ и њеним вредностима. Чланство наше државе у ЕУ и НАТО савезу највише доноси грађанима БиХ, а то су преко потребна стабилност, сигурност, владавина права и економски напредак - навео је Хелез, преноси портал клиx.

Без прелета изнад Српске

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да амерички авиони нису прелетели Српску, већ да је рута Брчко и Тузла.

- Они који су најављивали да ће летети преко Републике Српске нису били у праву. Рута је била Брчко, које је заједничко власништво и Тузла, тако да нису прелетели Републику Српску - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Подсетимо, председник Републике Српске Милорад Додик раније је коментарисао информацију коју су објавили сарајевски медији да ће, уочи Дана Републике Српске, 8. јануара амерички авиони надлетали ваздушни простор Босне и Херцеговине.

- Иако нисам званично информисан да ће амерички авиони Ф-16 8. јануара надлетати Републику Српску и БиХ, званично сам информисан да за то немају сагласност Председништва БиХ. А кад су већ ту, верујемо да ће својим присуством подржати прославу Дана Републике Српске - написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

БОНУС ВИДЕО: