Ovako nam danas, za Badnje jutro, priča Zorica Stojanović iz Gotovuše kod Štrpca, majka dvadesetjednogodišnjeg Miloša, koji je sa desetak godina mlađim rođakom Stefanom (12) ranjen prošle godine na Badnji dan dok su se vraćali iz seče badnjaka.

I dok pojašnjava da je današnji dan podseća na taj nemio događaj kada je Albanac Azem Kurtaj, pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga pucao na srpskog dečaka i mladića koji su putem noseći badnjak poželeli da se slikaju i pri tom im naneo povrede vatrenim oružjem, Zorica kaže da nikada više ne može da bude isto niti se Srbi iz Štrpca osećaju isto kao pre tog napada na decu.

- Ne znam ni ja kako ću izdržati današnji dan, ali hvala Bogu deca su dobro i to je najbitnije - kaže Zorica za "Novosti", dok je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić opomenuo da se i za ovaj Božić Srbi u Štrpcu i na Kosovu i Metohiji kao narod osećaju nezaštićeno u pravnom smislu, jer nekažnjavanje Albanca koji je pucao na Stefana i Miloša ukazuje i dovoljno opisuje situaciju u kojoj kao narod živi.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić čestitao je praznik i poručio da Srbi sa KiM žele da žive u miru i da budu svoj na svome, da žele da žive u miru sa svima. On je podsetio da je prva srpska beba rođena na KiM iz Štrpca.

Srpski heroj Stefan rekao nam je da uprkos svemu, žele da provedu praznik kako dolikuje i po svbim običajima. Hrabri mladić čestitao je svima praznik.

Seči badnjaka u Štrpcu učestvovali su igrači vaterpolo kluba "Tašmajdan" iz Beograda na čelu sa Nikolim Rađenom.

BONUS VIDEO: