Česnica, obredni kolač koji se sprema za Božić, na različite se načine priprema među vernicima – dok većina pravi klasičnu bogaču, božićni hleb od pšeničnog brašna, u Vojvodini se priprema slatka česnica od kora za pitu koja podseća na baklavu.

Međutim, kako god da spremate česnicu, jedno je sigurno – u nju ćete ubaciti novčić, koji treba da prizove sreću, obilje i blagostanje vernicima.

Foto: Profimedia

 

 

Mnogi u česnicu ubacuju i druge predmete, koji simbolizuju mnogo toga što želimo u životu svoje porodice, a veruje se da će oni koji ih izvuku biti zdravi, imućni, bezbrižni...

Nakon lomljenja česnice, svi članovi porodice uzimaju po jedan njen deo, a zatim tragaju za ubačenim predmetima da bi videli šta ih to čeka u narednoj godini.

Šta treba da se ubaci u česnicu?
 
Novčić

Predmet bez kog nema božićne česnice svakako je parica, a dok to može biti i najobičniji dinar, u nekim porodicama se tradicionalno u božićni hleb ubacuje dukat.

Za šta god da se odlučite, traganje za novčićem jedan je od omiljenih prazničnih rituala za Božić, a u srpskom narodu postoji verovanje da će onaj ko pronađe novčić u svom delu česnice čitave godine imati sreće, uživati u obilju i biti zdrav.

Iverak od badnjaka

Iverak od lomljenja badnjaka može se staviti u česnicu umesto parice ili uz nju jer suština nije u samoj pari, već u simbolici obilja, a delić badnjaka takođe je znak sreće.

Dren

Uz novčić, najčešće se u česnici nalazi dren, koji simbolizuje zdravlje, u skladu sa starom srpskom frazom "zdrav kao dren". Tako osoba koja pronađe dren u česnici može da se nada da će biti zdrava u narednoj godini, a veruje se da on donosi i plodnost, pa mu se nadaju i parovi koji žele potomstvo.

Foto: Profimedia

 

 

Kukuruz

Domaćinstva koja imaju svinje u prošlosti su obavezno u božićnu česnicu stavljala zrno kukuruza, jer se verovalo da će zahvaljujući tome životinje bolje napredovati i da će porodica biti sita cele godine.

Pasulj

Zrno pasulja takođe se ubacivalo u česnicu, a postojalo je verovanje da će domaćinstvo koje na imanju imati ovce tako biti bezbrižno jer će one biti napredne i zdrave.

Zrno pšenice

Pšenica se u česnicu ubacuje kod porodica koje imaju kokoške i drugu živinu, kako bi se prizvalo njihovo zdravlje.

Ovas

Domaćini koji drže konje nadali su se da će iz česnice izvući ovas, koji, prema verovanju, priziva napredovanje ovih životinja.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&