Чесница, обредни колач који се спрема за Божић, на различите се начине припрема међу верницима – док већина прави класичну богачу, божићни хлеб од пшеничног брашна, у Војводини се припрема слатка чесница од кора за питу која подсећа на баклаву.

Међутим, како год да спремате чесницу, једно је сигурно – у њу ћете убацити новчић, који треба да призове срећу, обиље и благостање верницима.

Фото: Профимедиа

 

 

Многи у чесницу убацују и друге предмете, који симболизују много тога што желимо у животу своје породице, а верује се да ће они који их извуку бити здрави, имућни, безбрижни...

Након ломљења чеснице, сви чланови породице узимају по један њен део, а затим трагају за убаченим предметима да би видели шта их то чека у наредној години.

Шта треба да се убаци у чесницу?
 
Новчић

Предмет без ког нема божићне чеснице свакако је парица, а док то може бити и најобичнији динар, у неким породицама се традиционално у божићни хлеб убацује дукат.

За шта год да се одлучите, трагање за новчићем један је од омиљених празничних ритуала за Божић, а у српском народу постоји веровање да ће онај ко пронађе новчић у свом делу чеснице читаве године имати среће, уживати у обиљу и бити здрав.

Иверак од бадњака

Иверак од ломљења бадњака може се ставити у чесницу уместо парице или уз њу јер суштина није у самој пари, већ у симболици обиља, а делић бадњака такође је знак среће.

Дрен

Уз новчић, најчешће се у чесници налази дрен, који симболизује здравље, у складу са старом српском фразом "здрав као дрен". Тако особа која пронађе дрен у чесници може да се нада да ће бити здрава у наредној години, а верује се да он доноси и плодност, па му се надају и парови који желе потомство.

Фото: Профимедиа

 

 

Кукуруз

Домаћинства која имају свиње у прошлости су обавезно у божићну чесницу стављала зрно кукуруза, јер се веровало да ће захваљујући томе животиње боље напредовати и да ће породица бити сита целе године.

Пасуљ

Зрно пасуља такође се убацивало у чесницу, а постојало је веровање да ће домаћинство које на имању имати овце тако бити безбрижно јер ће оне бити напредне и здраве.

Зрно пшенице

Пшеница се у чесницу убацује код породица које имају кокошке и другу живину, како би се призвало њихово здравље.

Овас

Домаћини који држе коње надали су се да ће из чеснице извући овас, који, према веровању, призива напредовање ових животиња.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&