Prorok Danilo je, prema "Knjizi o Danilu", kao dete zajedno sa još tri mladića odveden u ropstvo u Vavilon. Tamo je dobio ime Baltazar. Ipak, Danilo nije zaboravio svoje jevrejske korene i kulturni identitet.

Danilo je u Vavilonu postao poznat po tumačenju snova. Postao je jedna od najznačajnijih ličnosti u tamošnjem kraljevstvu. Ipak, zbog vere koju je poštovao bio je proganjan. 

NJegova tri prijatelja su bačena u užarenu peć zbog odbijanja da se poklone vavilonskom kralju Nabukodonosoru kao bogu, ali su na čudesan način spašeni. Danilo je takođe bio bačen u lavovsku pećinu, ali je i on čudom spašen. Nakon čuda koja su se dogodila kralj je, prema predanju, izdao dekret o poštovanju „Danilovog boga“. Ovo je umnogome uticalo na konačno proglašenje kraja jevrejskog ropstva u Vavilonu - 536. godine p.n.e.

Sveti Danilo je tako postao poštovan i u drugim verama. Pravoslavni hrišćani proslavljaju Danila kao sveca i proroka. Sa druge strane, judaizam smatra Knjigu o Danilu sastavnim delom jevrejskog zakona, ali ne priznaje Danila za proroka. Islam priznaje Danila za proroka, iako se on ne pominje eksplicitno u Kuranu.

Nekada se verovalo da na ovaj dan treba gledati u nebo i tražiti zvezde. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna.

Takođe, postoji verovanje da na praznik Svetog proroka Danila treba obući nešto novo od odeće, pa čak i sitnicu, kako bi nas tokom godine pratila sreća.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&