Pravoslavna vera je bogata brojnim praznicima koji neguju porodične vrednosti, ali koji su sa vremenom pali u senku. Dolaskom "zapadnog trenda", pravoslavci su počeli da slave i tamošnje novoformirane praznike. 

Teolog Nenad Božović je istakao da tokom prazničnih dana ne treba davati značaj materijalnim vrednostima, kupovini poklona, već da treba težiti ka održavanju harmoničnih odnosa u porodici i sa društvom. 

Foto: Profimedia

 

Ukoliko se toga ne pridržavamo, može se reći  da narušavamo istinsku tradiciju i prazničnu suštinu. Zbog toga se javlja opasnost da naše istočne praznike proslavljavamo na zapadanjački način, objašnjava teolog. 

 Lepota starih praznika je u podsećanju na pretke, na našu istoriju i slično. U decembru, pre Nove godine imamo najlepše praznike vezane za porodicu. Detinjci su praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića i posvećen je deci. Zatim imamo Materice koje se proslavljaju 24. decembra, a dan Očeva se proslavlja nedelju dana pre Božića i naravno posvećen je očevima. 

Foto: Profimedia

 

Kako se prilagoditi načinu savremenog  života i da li ljudi veruju u Boga, možete pogledati u video intervjuu ispod teksta koji smo snimili sa teologom Nenadom Božovićem. 

SLAVLJENJE ZAPADNIH PRAZNIKA: Koji su zaboravljeni praznici?