Православна вера је богата бројним празницима који негују породичне вредности, али који су са временом пали у сенку. Доласком "западног тренда", православци су почели да славе и тамошње новоформиране празнике. 

Теолог Ненад Божовић је истакао да током празничних дана не треба давати значај материјалним вредностима, куповини поклона, већ да треба тежити ка одржавању хармоничних односа у породици и са друштвом. 

Фото: Профимедиа

 

Уколико се тога не придржавамо, може се рећи  да нарушавамо истинску традицију и празничну суштину. Због тога се јавља опасност да наше источне празнике прослављавамо на западањачки начин, објашњава теолог. 

 Лепота старих празника је у подсећању на претке, на нашу историју и слично. У децембру, пре Нове године имамо најлепше празнике везане за породицу. Детињци су празник који се слави трећу недељу пре Божића и посвећен је деци. Затим имамо Материце које се прослављају 24. децембра, а дан Очева се прославља недељу дана пре Божића и наравно посвећен је очевима. 

Фото: Профимедиа

 

Како се прилагодити начину савременог  живота и да ли људи верују у Бога, можете погледати у видео интервјуу испод текста који смо снимили са теологом Ненадом Божовићем. 

СЛАВЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ ПРАЗНИКА: Који су заборављени празници?