Za turiste je preporučljivo da pre nego što počnu da prave plan za putovanje u inostranstvo najpre posete sajt Ministarstva spoljnih poslova, gde se redovno ažuriraju podaci o uslovima pod kojima se može ući u bilo koju zemlju na svetu. Tamo mogu da se informišu i o tome gde mogu da putuju sa "Sinofarmovom" vakcinom.

U nastavku možete pročitati u koje zemlje možete da putujete ako ste primili kinesku vakcinu.

Ukoliko planirate da putujete u Mađarsku nije vam potrebna nikakva potvrda za ulazak u tu zemlju.

Za ulazak u Austriju potrebno je da pokažete dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku, i to nekom od sledećih vakcina: "bajontek/fajzer", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm", "sinovak". Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana.

Foto: Arhiva

 

Grčka je jedna od retkih zemalja EU koja priznaje i "sputnjik V", uz "sinofarm". Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu podležu karantinu u trajanju od sedam dana.

Slovenci priznaju sve vakcine koje su odobrene u našoj zemlji. Potrebno je priložiti zeleni karton kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine "bajontek/fajzer" proteklo najmanje sedam dana, od "moderne", "sputnjika V", "džonson i džonsona", "sinovak bajonteka" i "sinofarma" najmanje 14 dana, a od "astra zeneke" najmanje 21 dan.

Hrvatska je treća država od 27 članica EU koja prihvata sve vakcine koja su odobrena u našoj zemlji. Potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze da je prošlo 14 dana.

Holandija priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm" i "sinovak". Osobama koje su potpuno vakcinisane neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune izjavu o karantinu, u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina jer su vakcinisani.

Foto: A.M.

 

Ako želite da putujete na Kipar potrebno je da posedujete sertifikat o vakcinisanju i možete biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Kipar priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "astra zeneka", "džonson i džonson", "moderna", "sputnjik V", "sinofarm" i "sinovak".

Ulazak u Estoniju dozvoljen je ukoliko se poseduje dokaz o potpunoj vakcinaciji. Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.

Finska dozvoljava ulazak u zemlju građanima Srbije ukoliko poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a priznate vakcine su: "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "jansen", "sinofarm", "koronavak".

U Dansku vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi, mogu da uđu u ovu zemlju. Nije potrebno uraditi test, niti je potrebna samoizolacija.

U Rumuniju mogu oni koji ispunjavaju uslov da su vakcinisani, a da je prošlo 10 dana od kompletne vakcinacije.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".