Ministarstvo zdravlja prosledilo je predlog ostalim ministarstvima na usaglašavanje i na tome se stalo. Procedura nalaže da tek nakon što dobije saglasnost ostalih resora kreće javna rasprava, zatim dokument usvaja Vlada Srbije i na kraju parlament.

Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić najpre je najavljivala da će zakon biti usvojen do kraja ove godine, a zatim je rok pomeren za narednu godinu. Ovo nije prvi put da se predlaže potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima.

Tu odredbu imao je i predlog zakona 2009. godine. Međutim, kada je zakon došao u parlament na usvajanje, usledile su izmene kroz amandmane tako da je 2010. godine stupio na snagu Zakon iz koga su bili izuzeti ugostiteljski objekti. Kafići i restorani uveli su samo pušački i nepušački deo za goste.

U većini zemalja Evrope zabranjeno je pušenje u javnom prostoru, a pojedine zemlje su išle i dalje od toga - ne može se pušiti ni bilo gde na otvorenom.

"Zakon je spreman za usvajanje"


Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić nedavno je rekla da je od "životne važnosti" usvajanje izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se zabranjuje pušenje u kafićima i restoranima.

- S obzirom na to da je 95 odsto pacijenata koji se leče od karcinoma pluća pušači ili su bili pušači, jasno je koliko nikotin loše utiče na pluća. Tu su i hronične plućne bolesti iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. Dokazan je uticaj na krvne sudove, naročito donjih ekstremiteta- nogu, na koronarne krvne sudove srca - navela je Grujičić.

Ona je dodala da postoji podrška javnosti za usvajanje zakona kojim se zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, da su istraživanja pokazala da je 75 odsto stanovništva podržava takvo zakonsko rešenje.

- Sledeće godine očekujem da će biti usvojen zakon. Spreman je, prošao je Ministarstvo zdravlja, otišao je na usaglašavanje u ostala ministarstva, jer zakonodavstvo mora da se uklopi sa ostalim zakonima - rekla je Grujičić.

Dr Srmena Krstev, koja je bila na čelu stručne Komisije za kontrolu duvana smatra da duvanska industrija na izvestan način utiče na donošenje ključnih odluka, poput ove o zabrani pušenja u kafićima i restoranima.

- To nije dozvoljeno i nije dobro. Kao argument zašto do sada nije usvojen takav zakon moglo se čuti da će se smanjiti priliv novca u državnu kasu, da će se smanjiti obim posla u kafićima i restoranima... To nije tačno. Zemlje koje su uvele zabranu pušenja na javnim mestima nisu na gubitku, već samo dobijaju. To se postiže značajnim povećanjem cena cigareta, te čak i kada se smanji potrošnja i upotreba duvana i nikotinskih proizvoda budžet se puni od akciza - navela je Krstev za Euronews Srbija.

Podseća da se značajno smanjuju izdvajanja za zdravstvo, smanjuje se broj bolovanja, invalidnost, smrtnost, skupa dijagnostika, lečenje pacijenata.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".