Министарство здравља проследило је предлог осталим министарствима на усаглашавање и на томе се стало. Процедура налаже да тек након што добије сагласност осталих ресора креће јавна расправа, затим документ усваја Влада Србије и на крају парламент.

Министарка здравља проф. Даница Грујичић најпре је најављивала да ће закон бити усвојен до краја ове године, а затим је рок померен за наредну годину. Ово није први пут да се предлаже потпуна забрана пушења у кафићима, ресторанима.

Ту одредбу имао је и предлог закона 2009. године. Међутим, када је закон дошао у парламент на усвајање, уследиле су измене кроз амандмане тако да је 2010. године ступио на снагу Закон из кога су били изузети угоститељски објекти. Кафићи и ресторани увели су само пушачки и непушачки део за госте.

У већини земаља Европе забрањено је пушење у јавном простору, а поједине земље су ишле и даље од тога - не може се пушити ни било где на отвореном.

"Закон је спреман за усвајање"


Министарка здравља проф. Даница Грујичић недавно је рекла да је од "животне важности" усвајање измене и допуне Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, којим се забрањује пушење у кафићима и ресторанима.

- С обзиром на то да је 95 одсто пацијената који се лече од карцинома плућа пушачи или су били пушачи, јасно је колико никотин лоше утиче на плућа. Ту су и хроничне плућне болести из којих касније може да се развије карцином. Доказан је утицај на крвне судове, нарочито доњих екстремитета- ногу, на коронарне крвне судове срца - навела је Грујичић.

Она је додала да постоји подршка јавности за усвајање закона којим се забрањује пушење у угоститељским објектима, да су истраживања показала да је 75 одсто становништва подржава такво законско решење.

- Следеће године очекујем да ће бити усвојен закон. Спреман је, прошао је Министарство здравља, отишао је на усаглашавање у остала министарства, јер законодавство мора да се уклопи са осталим законима - рекла је Грујичић.

Др Срмена Крстев, која је била на челу стручне Комисије за контролу дувана сматра да дуванска индустрија на известан начин утиче на доношење кључних одлука, попут ове о забрани пушења у кафићима и ресторанима.

- То није дозвољено и није добро. Као аргумент зашто до сада није усвојен такав закон могло се чути да ће се смањити прилив новца у државну касу, да ће се смањити обим посла у кафићима и ресторанима... То није тачно. Земље које су увеле забрану пушења на јавним местима нису на губитку, већ само добијају. То се постиже значајним повећањем цена цигарета, те чак и када се смањи потрошња и употреба дувана и никотинских производа буџет се пуни од акциза - навела је Крстев за Еуронеwс Србија.

Подсећа да се значајно смањују издвајања за здравство, смањује се број боловања, инвалидност, смртност, скупа дијагностика, лечење пацијената.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".