Milica Petrović bila je u trećoj trudnoći kada je saznala da boluje od Non- Hočkin limfoma, malignog tumora limfnih ćelija imunog sistema (u koje spadaju i limfni čvorovi). Do petog meseca sve se odvijalo bez problema da bi jedan simptom ne samo najavio ozbiljnu bolest već i njen život doveo u opasnost.

- Svi su pretpostavljali da beba gura organe, hteli su odmah da obave snimanje uz rizik da to može da ošteti plod, ali ja to nisam želela - priča ova hrabra mama koja pamti datum kada je takav pregled bio neizbežan - bilo je to 26. marta 2022. godine.

- Ja takav strah u očima doktora nisam ranije videla. Nije znao kako da mi saopšti dijagnozu, smirivao je i sebe i mene - ističe.

Dijagnoza zahteva hitan carski rez pa uvođenje u indukovanu komu. NJeno srce i pluća bili su na ivici snage. Milica je rodila ćerku Nikolinu, a prvi susret nje i bebe morao je da sačeka.

Tri dana nakon porođaja počela je da prima hemioterapiju, dok je bila na respiratoru. Izdržala je šest ciklusa lečenja, a seća se šta je tačno rekla lekarima i sestrama pre neko što su je uveli u indukovanu komu koja je trajala 15 dana.

Foto: Printskrin/Kurir TV

 

- Nikolina je sve vreme bila u inkubatoru, moj suprug je više spavao ispred bolnice nego kod kuće - poručuje Milica i priseća se momenata kada se probudila iz kome-poslednji put jer kako kaže, često se "budila i čupala čevčice" sa svog tela.

Uspela je iako su šanse da preživi bile na minimunu. Kako kaže, bilo je bukvalno "da probamo da viidmo da li će terapija uspeti". Zahvalna je lekarima na Kliničkom centru u Nišu na tom pokušaju.

U razgovoru opisuje momenat kada je prvi put ugledala ćerku Nikolinu, sa kojom je istog dana napustila bolnicu gde je provela četiri nedelje. Kada se danas osvrne na svoju borbu, jedna rečenica se nameće sama po sebi.

Milica sada uživa u porodičnoj sreći sa suprugom Lazarom, ćerkom Nikolinom i sinovima Mihajlom (11) i Petrom (4) u selu Gornja Vrežina pored Niša. Svaki detalj njene priče pokazaće vam koliko je ona zapravo hrabra, njena ispovest je primer pravog mediciskog fenomena i velikog podviga niških lekara.

(Žena Blic)

BONUS VIDEO: