Милица Петровић била је у трећој трудноћи када је сазнала да болује од Нон- Хочкин лимфома, малигног тумора лимфних ћелија имуног система (у које спадају и лимфни чворови). До петог месеца све се одвијало без проблема да би један симптом не само најавио озбиљну болест већ и њен живот довео у опасност.

- Сви су претпостављали да беба гура органе, хтели су одмах да обаве снимање уз ризик да то може да оштети плод, али ја то нисам желела - прича ова храбра мама која памти датум када је такав преглед био неизбежан - било је то 26. марта 2022. године.

- Ја такав страх у очима доктора нисам раније видела. Није знао како да ми саопшти дијагнозу, смиривао је и себе и мене - истиче.

Дијагноза захтева хитан царски рез па увођење у индуковану кому. Њено срце и плућа били су на ивици снаге. Милица је родила ћерку Николину, а први сусрет ње и бебе морао је да сачека.

Три дана након порођаја почела је да прима хемиотерапију, док је била на респиратору. Издржала је шест циклуса лечења, а сећа се шта је тачно рекла лекарима и сестрама пре неко што су је увели у индуковану кому која је трајала 15 дана.

Фото: Принтскрин/Курир ТВ

 

- Николина је све време била у инкубатору, мој супруг је више спавао испред болнице него код куће - поручује Милица и присећа се момената када се пробудила из коме-последњи пут јер како каже, често се "будила и чупала чевчице" са свог тела.

Успела је иако су шансе да преживи биле на минимуну. Како каже, било је буквално "да пробамо да виидмо да ли ће терапија успети". Захвална је лекарима на Клиничком центру у Нишу на том покушају.

У разговору описује моменат када је први пут угледала ћерку Николину, са којом је истог дана напустила болницу где је провела четири недеље. Када се данас осврне на своју борбу, једна реченица се намеће сама по себи.

Милица сада ужива у породичној срећи са супругом Лазаром, ћерком Николином и синовима Михајлом (11) и Петром (4) у селу Горња Врежина поред Ниша. Сваки детаљ њене приче показаће вам колико је она заправо храбра, њена исповест је пример правог медициског феномена и великог подвига нишких лекара.

(Жена Блиц)

БОНУС ВИДЕО: