Poluzvanična iranska državna novinska agencija Tasnim objavila je upozorenje komandanta Revolucionarne garde, brigadnog generala Mohameda Reze Nakdija da se uskoro može očekivati "zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskog moreuza i drugih plovnih puteva", prenosi Rojters.

Agencija navodi da Iran podržava Hamas u borbi protiv Izraela i optužuje SAD da pružaju podršku "izraelskim zločinima u Gazi", gde su tokom višenedeljnih bombardovanja poginule hiljade ljudi, a većina stanovništva je proterana ili prinuđena da napusti svoje domove.

Pro-iranska jemenska pobunjenička grupa Huti je tokom prošlog meseca napadala trgovačke brodove koja su plovili kroz Crveno more, u znak odmazde zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

Foto: Ansar Alah

 

Bela kuća je u petak saopštila da je Iran "duboko umešan" u planiranje operacija protiv komercijalnih plovila u Crvenom moru.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnej pozvao je danas muslimanske zemlje da spreče da se Izrael snabdeva njihovom naftom i ostalim proizvodima.

On je dodao da je "dužnost islamskih vlada da spreče da gorivo stigne do cionističkog režima" koji je, kako je rekao, "blokirao pristup vodi narodu Pojasa Gaze", prenela je novinska agencija Tasnim.

Foto: Profimedia

 

- Muslimanske nacije treba da pozovu svoje vlade da prekinu bilo kakve veze i pomoć cionističkim kriminalcima. Ako ne mogu da prekinu odnose trajno, bar treba to da urade privremeno, kako bi se izvršio pritisak na taj zli, okrutni i krvožedni režim - poručio je Hamnei.

BONUS VIDEO: