Полузванична иранска државна новинска агенција Тасним објавила је упозорење команданта Револуционарне гарде, бригадног генерала Мохамеда Резе Накдија да се ускоро може очекивати "затварање Средоземног мора, Гибралтарског мореуза и других пловних путева", преноси Ројтерс.

Агенција наводи да Иран подржава Хамас у борби против Израела и оптужује САД да пружају подршку "израелским злочинима у Гази", где су током вишенедељних бомбардовања погинуле хиљаде људи, а већина становништва је протерана или принуђена да напусти своје домове.

Про-иранска јеменска побуњеничка група Хути је током прошлог месеца нападала трговачке бродове која су пловили кроз Црвено море, у знак одмазде због израелских напада на Појас Газе.

Фото: Ансар Алах

 

Бела кућа је у петак саопштила да је Иран "дубоко умешан" у планирање операција против комерцијалних пловила у Црвеном мору.

Ирански врховни вођа Али Хамнеј позвао је данас муслиманске земље да спрече да се Израел снабдева њиховом нафтом и осталим производима.

Он је додао да је "дужност исламских влада да спрече да гориво стигне до ционистичког режима" који је, како је рекао, "блокирао приступ води народу Појаса Газе", пренела је новинска агенција Тасним.

Фото: Профимедиа

 

- Муслиманске нације треба да позову своје владе да прекину било какве везе и помоћ ционистичким криминалцима. Ако не могу да прекину односе трајно, бар треба то да ураде привремено, како би се извршио притисак на тај зли, окрутни и крвожедни режим - поручио је Хамнеи.

БОНУС ВИДЕО: