Talibani su u munjevitoj akciji uspeli da zauzmu veće baze za kopnena borbena dejstva, uključujući i one za vazdušno delovanje.

Slike sa ''Jasterbovima'', helikopterima američke vojske, vrednim oko 6 miliona dolara i transportne avione Herkules koji vrede oko 14 miliona dolara.

Talibanima su bili potrebni piloti, pa su pokrenuli potragu u vojsci starog režima. SAD su pre pada Kabula poleteli sa delom eskadrile, dok su deo letelica onemogućili za let i ostavili u Kabulu, piše Dejli Mejl.

U ovom trenutku, talibani imaju veći broj aviona i helikoptera nego trećina zemalja članica NATO pakta. Među njima su Albanija, Estonija, Island, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Crna Gora, Severna Makedonija i Slovenija.

Broj zaplenjenih aviona i helikoptera od strane talibana u ovom trenutku jeste 48. Mnogi su stariji i zahtevaju konstantno održavanje, a pitanje je da li su spremni za borbena dejstva, navodi Dejli Mejl. Međutim, neki ''Jastrebovi'' su osposobljeni i premijerno su uzleteli sa talibanskom zastavom iznad Kabula.

 

 

Pored letelica, veliki broj transportnih i borbenih vozila, naoružanja i prateće opreme je pao u ruke talibana.

 

 

Aerodrom Hamid Karzai je zauzet, a patrola koja ga je čuvala nakon napuštanja trupa SAD-a je bila obučena u uniforme evakuisanih vojnika.

Foto: Tanjug/AP

 

Talibani naoružani savremenom opremom, značajno spremniji i opremljeniji od pokreta otpora, su krenuli u Pandžšir nakon što su pregovori ove dve strane propali.