Талибани су у муњевитој акцији успели да заузму веће базе за копнена борбена дејства, укључујући и оне за ваздушно деловање.

Слике са ''Јастербовима'', хеликоптерима америчке војске, вредним око 6 милиона долара и транспортне авионе Херкулес који вреде око 14 милиона долара.

Талибанима су били потребни пилоти, па су покренули потрагу у војсци старог режима. САД су пре пада Кабула полетели са делом ескадриле, док су део летелица онемогућили за лет и оставили у Кабулу, пише Дејли Мејл.

У овом тренутку, талибани имају већи број авиона и хеликоптера него трећина земаља чланица НАТО пакта. Међу њима су Албанија, Естонија, Исланд, Летонија, Литванија, Луксембург, Црна Гора, Северна Македонија и Словенија.

Број заплењених авиона и хеликоптера од стране талибана у овом тренутку јесте 48. Многи су старији и захтевају константно одржавање, а питање је да ли су спремни за борбена дејства, наводи Дејли Мејл. Међутим, неки ''Јастребови'' су оспособљени и премијерно су узлетели са талибанском заставом изнад Кабула.

 

 

Поред летелица, велики број транспортних и борбених возила, наоружања и пратеће опреме је пао у руке талибана.

 

 

Аеродром Хамид Карзаи је заузет, а патрола која га је чувала након напуштања трупа САД-а је била обучена у униформе евакуисаних војника.

Фото: Танјуг/АП

 

Талибани наоружани савременом опремом, значајно спремнији и опремљенији од покрета отпора, су кренули у Панџшир након што су преговори ове две стране пропали.