Ministarstvo zdravlja u Gazi: Neophodna evakuacija više od 5.000 ranjenih

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo je danas da najmanje 5.000 ranjenih osoba treba evakuisati iz Pojasa Gaze.

Predstavnik Ministarstva zdravlja te enklave Ašraf el Kudra je napomenuo da je situacija u skloništima za raseljena lica "katastrofalna zbog širenja bolesti i nedostatka medicinske nege", prenosi Tas

Ponovio je poziv međunarodnim organizacijama da obezbede lekove i gorivo kako bi bolnice mogle nesmetano da rade.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je nagli porast akutnih respiratornih infekcija, dijareje, vaški, šuge i drugih bolesti koje se brzo šire, kao i da je 11 od 36 bolnica u Gazi delimično u funkciji, od kojih se samo jedna nalazi na severu Pojasa, prenosi Rojters.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je prethodno izvestilo da je od početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i tokom eksalacije tenzija na Zapadnoj Obali nastradalo više od 19.000 ljudi.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi najmanje 18.787 ljudi je ubijeno u palestinskoj enklavi, a minimalan broj ranjenih iznosi 50.897.

Hjuman rajts voč: Izrael namerno izgladnjuje civile u Gazi, što je ratni zločin

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je danas Izrael da namerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine, ocenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin, prenosi Al DŽazira.

Istovremeno, Hjuman rajts voč poziva svetske lidere da reaguju na ovakvu situaciju u Gazi.

Direktor te organizacije za Izrael i Palestinu Omar Šakir izjavio je da postoji najmanje pet dokaza da Izrael namerno izgladnjuje Palestince u Pojasu Gaze i da je to ratni zločin.

Šakir je naveo da je prvi dokaz to što se više od dva meseca blokira ulazak hrane i vode u Pojas Gaze, a drugi je što se dozvoljava ulazak samo male količine pomoći.

To je dokumentovano više od dva meseca, rekao je Šakir za Al DŽaziru.

Šakir je istakao da je treći dokaz uništavanje poljoprivrednog zemljišta u Pojasu Gaze u izraelskim napadima.

Kao četvrti dokaz Šakir je naveo da Izrael u napadima namerno uništava objekte neophodne za život, kao što su mlinovi, bolnice, vodovodi i kanalizacija.

Kao peti dokaz on ističe izjave izraelskih zvaničnika koji su, kako je naveo, "jasno rekli" da je njihova strategija da izgladnjuju civile u Gazi kao sredstvo za postizanje političkih ishoda, kao što je oslobađanje talaca ili uništenje Hamasa.

U novom izveštaju Hjuman rajts voč navodi da Izrael koristi izgladnjavanje civila kao oružje rata u Pojasu Gaze.

Izraelski avioni napadaju Hezbolah

Izraelska vojska kaže da su borbeni avioni izveli napade na još nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na današnje napade na granici, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da mete uključuju raketne bacače, vojnu zgradu i drugu infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.
 
Broj ubijenih Palestinaca u DŽabaliji porastao na 110

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je najmanje 110 Palestinaca ubijeno prethodnog dana u izraelskim napadima na DŽabaliju. 

Izrael je prethodno u više navrata pozivao civile da napuste tu oblast na severu palestinske enklave, gde Hamas ima uporište.

BONUS VIDEO: