Министарство здравља у Гази: Неопходна евакуација више од 5.000 рањених

Министарство здравља у Гази упозорило је данас да најмање 5.000 рањених особа треба евакуисати из Појаса Газе.

Представник Министарства здравља те енклаве Ашраф ел Кудра је напоменуо да је ситуација у склоништима за расељена лица "катастрофална због ширења болести и недостатка медицинске неге", преноси Тас

Поновио је позив међународним организацијама да обезбеде лекове и гориво како би болнице могле несметано да раде.

Светска здравствена организација (СЗО) пријавила је нагли пораст акутних респираторних инфекција, дијареје, вашки, шуге и других болести које се брзо шире, као и да је 11 од 36 болница у Гази делимично у функцији, од којих се само једна налази на северу Појаса, преноси Ројтерс.

Палестинско министарство здравља је претходно известило да је од почетка сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе и током ексалације тензија на Западној Обали настрадало више од 19.000 људи.

Према информацијама Министарства здравља у Гази најмање 18.787 људи је убијено у палестинској енклави, а минималан број рањених износи 50.897.

Хјуман рајтс воч: Израел намерно изгладњује цивиле у Гази, што је ратни злочин

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч оптужила је данас Израел да намерно ускраћује Палестинцима храну, воду и друге неопходне потрепштине, оцењујући да је изгладњивање цивилног становништва ратни злочин, преноси Ал Џазира.

Истовремено, Хјуман рајтс воч позива светске лидере да реагују на овакву ситуацију у Гази.

Директор те организације за Израел и Палестину Омар Шакир изјавио је да постоји најмање пет доказа да Израел намерно изгладњује Палестинце у Појасу Газе и да је то ратни злочин.

Шакир је навео да је први доказ то што се више од два месеца блокира улазак хране и воде у Појас Газе, а други је што се дозвољава улазак само мале количине помоћи.

То је документовано више од два месеца, рекао је Шакир за Ал Џазиру.

Шакир је истакао да је трећи доказ уништавање пољопривредног земљишта у Појасу Газе у израелским нападима.

Као четврти доказ Шакир је навео да Израел у нападима намерно уништава објекте неопходне за живот, као што су млинови, болнице, водоводи и канализација.

Као пети доказ он истиче изјаве израелских званичника који су, како је навео, "јасно рекли" да је њихова стратегија да изгладњују цивиле у Гази као средство за постизање политичких исхода, као што је ослобађање талаца или уништење Хамаса.

У новом извештају Хјуман рајтс воч наводи да Израел користи изгладњавање цивила као оружје рата у Појасу Газе.

Израелски авиони нападају Хезболах

Израелска војска каже да су борбени авиони извели нападе на још неколико локација Хезболаха у јужном Либану, као одговор на данашње нападе на граници, преноси Тајмс оф Израел.

Наводи се да мете укључују ракетне бацаче, војну зграду и другу инфраструктуру која припада Хезболаху.
 
Број убијених Палестинаца у Џабалији порастао на 110

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је најмање 110 Палестинаца убијено претходног дана у израелским нападима на Џабалију. 

Израел је претходно у више наврата позивао цивиле да напусте ту област на северу палестинске енклаве, где Хамас има упориште.

БОНУС ВИДЕО: