Blogerka po imenu Sonet Laubert dugo je imala problem sa lošom i oštećenom kosom, dok je razmišljala da se ošiša na kratko kako bi rešila problem. Međutim, eksperimentisala je i otkrila trik uz pomoć kojeg je preporodila kosu.

U šampon je ubacila jeftinu namirnicu koju svaka kuća ima, a reč je o sodi bikarboni koja ima višenamensku primenu.

Foto: Profimedia

 

 

- Šokirala sam se shvativši koliko je moja kosa počela bolje izgledati otkad, umesto klasičnih, koristim šampon napravljen od soda bikarbone. Osim što zaista blista, nije izložena štetnim hemikalijama kojih u kozmetičkim proizvodima s mirisom može biti čak više od 4000, što je zastrašujuće. Osim toga, ti šamponi uklanjaju prirodna ulja s vlasi pa ga vlasište pojačano proizvodi, opisala je svoje iskustvo.

Blogerka je sama napravila šampon od sode bikarbone, uz vrlo jednostavan postupak. Soda bikarbona se pomeša s vodom u razmeri 1:3, znači na jednu količinu sode idu tri vode.

Foto: Profimedia

 

 

Na primer, za kosu dužine do ramena dovoljno je dve do tri kašike sode. Smesa se nanese na suvu ili mokru kosu od korena prema krajevima i ostavi 1 – 2 minuta, a zatim se ispere vodom.

Potom se ispere mešavinom sirćeta i vode, u razmeri 1:4. Da bi smanjila miris sirćeta, iako on brzo ispari, Sonet u smesu dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ruzmarina ili mente. Nakon ispiranja tom smesom još se pusti mlaz hladne vode jer ona pomaže zadržati vlagu u vlasima da kosa ne izgleda suvo, osim toga zaglađuje kosu i daje joj sjaj.

Frizeri često savetuju nanošenje sode bikarbone, smatrajući da može pomoći u rešavanju peruti. Međutim, nije preporučljivo da se soda bikarbona često nanosi na kosu i teme, već do 3 puta mesečno.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: