Javnost je za to prvi put čula pre nekoliko meseci, a Aleksa je sada otkrio kako napreduje proces i zašto se odlučio baš za tu metodu.

 

 

- Odlučio sam da razmišljam u tom pravcu, da pokrenem neke korake i da pričam o tome. Smatram da tabue treba razbijati. Surogatstvo je u većini zemalja sveta prihvaćeno, ali ne može to tek tako da se završi. Recimo, u Španiji postoji proces veštačke oplodnje, ali proces surogatstva nije dozvoljen. Svi oni koji se odluče na taj potez moraju da znaju da ima samo nekoliko zemalja u svetu koje to odobravaju. Ukrajina je nemoguća misija poslednjih godina. Amerika je nedostižna zbog finansija, a onda postoje neke zemlje kao Meksiko, Kolumbija, možda i Argentina, gde možete da uđete u taj proces a da nemate toliki izdatak, dok kada je Amerika u pitanju, nemate rizik - istakao je umetnik i dodao:

- Odlučio sam da započnem taj proces, to nije od danas do sutra. Prvo imate proces raznih provera, dokumentacije, administracije. U zemljama koje sam naveo, to je proces gde singl roditelji ostvare svoj san. Ne moraš da budeš u braku - rekao je Jelić i otkrio koliko traje taj proces.

- Proces može da traje nekoliko godina, dok ne kreneš u samu proceduru to traje sedam, osam mesec, možda i godinu dana. Tako da, proces koji sam počeo pre par meseci je nešto u čemu se trenutno nalazim, proveo sam devet dana početkom oktobra u Kolumbiji, a dalje ćemo videti, treba čekati neki period od maja, juna 2024. godine, pre nego što taj proces može da počne. Naravno, vreme u kom živimo, opasnosti u kojima živimo mi daju prostor za razmišljanje, želja je tu, ali i doza straha i realnosti, nekih nedoumica, pogotovo kada osoba želi sama da uđe u tu priču. To ne bi trebalo da bude nikakav tabu - priča Aleksa.

 

 

Na pitanje da li je upoznao surogat majku, rekao je:

- Ne, vi to ne možete da vidite tamo. Tamo dobijate katalog sa donatorkama jajnih ćelija, to je osoba koja će biti majka tog deteta. Vi sa njom nemate nikakav kontakt i nemate mogućnost da je upoznate, vi samo imate komplentnu informaciju ko je i šta je, geni i ostalo. Osoba, to je jedan segment, onda kad se to sve spoji, vaše i njeno, osoba treća, odnosno druga žena je surogat majka, odnosno ona nije majka, ona je osoba koja nosi tu trudnoću, ali nije fizički majka. U Srbiji se godinama pričalo o tome, čak je i zakon već je potpisan i odobren, tako je premijerka pričala. Te žene bi se zvale rodilje, kako parovima, tako i singl roditeljima bi pomogle da se ostvare kao roditelji. Želeo bih da to stupi na snagu što pre - naveo je on za domaće medije.

BONUS VIDEO: