Јавност је за то први пут чула пре неколико месеци, а Алекса је сада открио како напредује процес и зашто се одлучио баш за ту методу.

 

 

- Одлучио сам да размишљам у том правцу, да покренем неке кораке и да причам о томе. Сматрам да табуе треба разбијати. Сурогатство је у већини земаља света прихваћено, али не може то тек тако да се заврши. Рецимо, у Шпанији постоји процес вештачке оплодње, али процес сурогатства није дозвољен. Сви они који се одлуче на тај потез морају да знају да има само неколико земаља у свету које то одобравају. Украјина је немогућа мисија последњих година. Америка је недостижна због финансија, а онда постоје неке земље као Мексико, Колумбија, можда и Аргентина, где можете да уђете у тај процес а да немате толики издатак, док када је Америка у питању, немате ризик - истакао је уметник и додао:

- Одлучио сам да започнем тај процес, то није од данас до сутра. Прво имате процес разних провера, документације, администрације. У земљама које сам навео, то је процес где сингл родитељи остваре свој сан. Не мораш да будеш у браку - рекао је Јелић и открио колико траје тај процес.

- Процес може да траје неколико година, док не кренеш у саму процедуру то траје седам, осам месец, можда и годину дана. Тако да, процес који сам почео пре пар месеци је нешто у чему се тренутно налазим, провео сам девет дана почетком октобра у Колумбији, а даље ћемо видети, треба чекати неки период од маја, јуна 2024. године, пре него што тај процес може да почне. Наравно, време у ком живимо, опасности у којима живимо ми дају простор за размишљање, жеља је ту, али и доза страха и реалности, неких недоумица, поготово када особа жели сама да уђе у ту причу. То не би требало да буде никакав табу - прича Алекса.

 

 

На питање да ли је упознао сурогат мајку, рекао је:

- Не, ви то не можете да видите тамо. Тамо добијате каталог са донаторкама јајних ћелија, то је особа која ће бити мајка тог детета. Ви са њом немате никакав контакт и немате могућност да је упознате, ви само имате комплентну информацију ко је и шта је, гени и остало. Особа, то је један сегмент, онда кад се то све споји, ваше и њено, особа трећа, односно друга жена је сурогат мајка, односно она није мајка, она је особа која носи ту трудноћу, али није физички мајка. У Србији се годинама причало о томе, чак је и закон већ је потписан и одобрен, тако је премијерка причала. Те жене би се звале родиље, како паровима, тако и сингл родитељима би помогле да се остваре као родитељи. Желео бих да то ступи на снагу што пре - навео је он за домаће медије.

БОНУС ВИДЕО: