Gotovo 22 godine nakon uvođenja evra u opticaju je još uvek 12,2 milijarde nemačkih maraka koje građani nisu zamenili za evro, saopštila je Centralna banka Nemačke.

- Krajem novembra je još uvek u opticaju bilo kovanica i novčanica nemačke marke u vrednosti od 12,2 milijardi maraka odnosno 6,24 milijardi evra - rekao je direktor Nemačke centralne banke Burkhard Balz u razgovoru za agenciju DPA.

On je rekao kako je samo ove godine zamenjeno 53 miliona maraka u evre.

- Mi računamo s tim da će i sledeće godine biti masovnog menjanja marke u evre. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećoj deceniji nakon uvođenja evra još nije pronašlo svoj put do Centralne banke - rekao je Balz.

Foto: Profimedia

 

 

On veruje da određena količina maraka nikada neće biti zamenjena u evro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.

U opticaju se još nalazi novčanica u vrednosti od 5,7 milijardi maraka, kao i kovanica u vrednosti od 6,6 milijardi maraka.

Balz veruje da se i veliki deo maraka koje još nisu vraćene Centalnoj banci Nemačke nalazi u inostransvu.

- Nemačka marka je širom sveta još uvek omiljena kao novčana rezerva - rekao je Balz.

Ranija istraživanja su pokazala da se mnogo maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Nemačku poput Turske i zemalja bivše Jugoslavije.

Nemačka je jedna od šest zemalja Evropske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamenu stare valute za evro.

BONUS VIDEO: