Готово 22 године након увођења евра у оптицају је још увек 12,2 милијарде немачких марака које грађани нису заменили за евро, саопштила је Централна банка Немачке.

- Крајем новембра је још увек у оптицају било кованица и новчаница немачке марке у вредности од 12,2 милијарди марака односно 6,24 милијарди евра - рекао је директор Немачке централне банке Буркхард Балз у разговору за агенцију ДПА.

Он је рекао како је само ове године замењено 53 милиона марака у евре.

- Ми рачунамо с тим да ће и следеће године бити масовног мењања марке у евре. Ја сам запањен чињеницом колико марака и у трећој деценији након увођења евра још није пронашло свој пут до Централне банке - рекао је Балз.

Фото: Профимедиа

 

 

Он верује да одређена количина марака никада неће бити замењена у евро због тога што ће остати у збиркама нумизматичара.

У оптицају се још налази новчаница у вредности од 5,7 милијарди марака, као и кованица у вредности од 6,6 милијарди марака.

Балз верује да се и велики део марака које још нису враћене Центалној банци Немачке налази у инострансву.

- Немачка марка је широм света још увек омиљена као новчана резерва - рекао је Балз.

Ранија истраживања су показала да се много марака налази у земљама из којих долази највише страних радника у Немачку попут Турске и земаља бивше Југославије.

Немачка је једна од шест земаља Европске уније у којима нема временског ограничења за замену старе валуте за евро.

БОНУС ВИДЕО: