Kako se navodi u saopštenju RIK, povodom tvrdnji o navodnom fizičkom napadu koji se dogodio na biračkom mestu u Ruskom Krstutu, opština Kula Republička izborna komisija demantuje da je do bilo kakvog fizičkog napada došlo.

Kako se dodaje, rad na pomenutom biračkom mestu nastavljen bez prekida, uz prisustvo svih članova biračkog odbora.

- Apsurdni su i navodi da se na biračkim mestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti - navodi se.

RIK je još jednom podsetio da glasanje na svim biračkim mestima sprovode birački odbori, koje, pored stalnog sastava, čine i predstavnici svih podnosilaca izbornih lista, kojih na biračkim mestima ima ukupno 148.987.

- Nakon kontrole koju je Republička izborna komisija sprovela, utvrđeno je da na biračkom mestu 46, opština Stari grad, postoji kontrolni listić, popunjen u skladu sa propisima - zaključuju u RIK.

Prema prvom preseku IPSOS Srbija i CeSID - izlaznost na današnjim izborima u Srbiji do do 9 časova u Srbiji je 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 18 lista sa ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.

Biračka mesta otvorena su jutros u 7.00, a zatvaraju se u 20.00 časova.

Sva biračka mesta u Srbiji su otvorena na vreme u sedam sati i nepravilnosti oko otvaranja biračkih mesta nije bilo, izjavio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijivić.

Podsetimo, izbori 2023 održavaju se nešto više od godinu i po dana od prethodnih parlamentarnih, gradskih i predsedničkih izbora, koji su održani 3. aprila 2022. godine. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) konačan broj birača sa pravom glasa na parlamentarnim izborima je 6.500.666.

BONUS VIDEO: