Bastijana Švajšntanjgera (39) Srbija je iz privatnog ugla odlično upoznala posle septembra 2014, kada je stupio u vezu sa našom slavnom teniserkom Anom Ivanović, sa kojom se 2016. venčao i sada imaju tri sina i žive u srećnom braku. Nemački as, koji radi i kao stručni konsultant na jednoj TV stanici, rado dolazi u Beograd, posećuje utakmice Partizana u košarci, ima i svoje društvo, odlazi na padel na Adu Ciganliju i uživa u životu kraj Ane i dece. Kada je bio mlađi, dok je gradio fudbalsko ime i postajao jedan od najvećnih nemačkih asova u novijoj istoriji, takođe je uživao u životu, ali na način zbog kojeg je često prelazio granicu pristojnog ponašanja, pa i zakona.

Foto: Profimedia

 

 

Pre svega, Bastijan je pre veze sa Anom čak sedam godina bio u emotivnom odnosu sa Sarom Brandrner. Oni su se rastali u trenutku njegovog najvećeg uspeha u karijeri, osvajanja Svetskog prvenstva sa Nemačkom 2014. godine u Rio De Žaneiru. Celom svetu je pokazao raskid sa nemačkim modelom tako što je precrtao njeno ime na kopačkama. "Mnogi su verovali da će Bastijan i Sara da se venčaju, ali je umesto toga Bastijan brzo posle raskida otpočeo vezu sa Anom". Iako su i tokom Anine i Bastijanove veze tabloidi nagađali da "raskidaju", da "se on vraća bivšoj", to se nikad nije dogodilo. 

Bastijan se skrasio kraj Ane, prethodno je godinama bio "miran" i kraj Sare, ali je u ranoj mladosti imao reputaciju koju je "Bild" opisao prilično slikovito: "Voljen od muškaraca, obožavan od žena. Niko nije kul ili lud kao on".

Švajnštajger je odrastao u Bajernu, najvećem nemačkom klubu i jedinom za koji je igrao u rodnoj zemlji. Od svoje 14. godine, 1998, bio je član Bavaraca sve do rastanka 2015. godine, a u nemačkom gigantu su se u tinejdžerskim danima borili i sa njegovim tada teško obuzdanim karakterom. Sin posvećene katoličke porodice, od oca Alfreda, bivšeg fudbalera i majke Monike, Bastijan je odrastao uz veliku pažnju prema veri i prema fudbalu. Kasnije je tu pažnju preusmeravao i na izlaske, provode, pa je 2002, kada je imao 18 godina, uhvaćen u klupskoj sauni sa devojkom u bikiniju - i to u dva časa ujutru!

Foto: Profimedia

 

 

Fudbaler i devojka pokušali su da se izvuku, ali je aktivirani alarm podigao uzbunu obezbeđenju, pa su utrčali i zatekli fudbalera i devojku. "Švajni, kako ga saigrači zovu, doveo je mladu, 18-godišnju devojku u klupski centar koristeći svoju karticu za ulazak. Švajnštajger se zabavljao sa mladom damom u bazenu gde se Oliver Kan, Mihael Balak, Đovani Elber i ostali igrači obično opuštaju posle mečeva. Kada je aktiviran alarm, dotrčali su pripadnici obezbeđenja. 'Bila je to moja rođaka, hteo sam da joj pokažem profesionalnu scenu", pisao je tada Bild o fudbalerovoj noćnoj avanturi u trening-centru.

U tom periodu, Švajnštajger je bio viđen i u diskoteci u četiri sata ujutru, vozio je automobil brzinom 150 kilometara na sat tamo gde je dozvoljeno 80... Iako je bio jedan od malobrojnih lokalnih Bavaraca u Bajernovom timu, u klubu su bili veoma strogi i nije imao nikakvu protekciju, pa je morao da plati kaznu - najpre policiji, a potom i klubu. Trener Otmar Hicfild branio je tada mladog "Švajnija". "Sve je sređeno. Nadam se da shvata da čak i kao mladi profesionalac, on mora da bude uzor", govorio je tada šef struke nemačkog kluba.

Foto: Profimedia

 

 

I pored tih upozorenja, on je nastavljao da se ludo zabavlja na početku svojih dvadesetih, pa je bio viđan i u diskoteci u četiri sata ujutru, na dan kada je igrao utakmice, a 2006. godine je ponovo napravio problem prebrzom vožnjom. Za volanoom svog Audi R8, sa 420 konjskih snaga u svojim rukama, minhenska policija zaustavila ga je kada ga je uhvatila da vozi 180 kilometara na sat tamo gde je dozvoljeno 80 km/h.

Dok je nemačka reprezentacija pravlia tim koji je 2014. postao šampion sveta, svi su znali da će Bastijan biti jedan od njegovih lidera, ali da će morati da "smiri glavu". To se i dogodilo, a kada je jednom prilikom na Evropskom prvenstvu 2008. godine "izgubio glavu" u porazu protiv Hrvatske (1:2), kada je Jerka Leka gurnuo na pod, oglasila se i Angela Merkel. "Prestani da praviš sve te budalaštine!", upozorila ga je ona.

Godinama kasnije, kada je Bastijan uveliko postao nemačka legenda, osvajač Lige šampiona, Svetskog prvenstva, svetski poznati ambasador svoje zemlje, ponovo se sreo sa bivšom kancelarkom. Ovog puta, doveo je svoju suprugu Anu Ivanović u njen kabinet, na srdačan razgovor. "Draga gospođo Merkel, bilo je veliko zadoljstvo mojoj supruzi Ani Ivanović i meni da vas posetimo u januaru 2019. Čestitamo vam na svemu što ste uradili kao savezni kancelar, hvala vam i želim vam sve najbolje u budućnosti", napisao je Bastijan kada je Merkel napustila kancelariju.

Nekad neobuzdani mladić sada je otac trojice sinova i brižan suprug, koji uživa u Beogradu i Srbiji i samo jedno ne shvata - kako njegova supruga nema vremena za uživanje, kao i on. "Uvek me prvo nasmeje, a onda mi kaže samo 'Ali ti imaš problem sa organizacijom', što je mnogo smešno, jer sam ja jako organizovana. A, ja njemu pokušavam da kažem da nemam problem sa organizacijom, već imam previše stvari koje pokušavam da stavim u jedan dan, ali on to ne razume. On se organizuje i da odmori, da popije kafu i onda ne može da razume da i ja ne mogu isto tako. U kući pričamo na engleskom. Malo sam tek sad naučila i polagala test D1, pa mi je to bilo najlakše. Jedini je problem što kad hoćemo nešto da kažemo krišom da deca ne razumeju, nemamo drugi jezik, jer ne razumemo, a oni pričaju sva četiri", kazala je Ana u podkastu "ALESTO".

 

Foto: Profimedia

 

 

Ona je govorila i o neprijatnim momentima njihove veze, kada su ih paparaci pratili po Čikagu, gde je Bastijan završio karijeru 2019. godine. "I dan-danas je to napadno kada su paparaci u pitanju, pogotovo i zbog dece. Neki put je to malo previše. Nemam način da se branim od toga. Kad smo bili u Čikagu, primetili smo paparaca i tata je otišao do njega i rekao mu 'Izvinite, molim vas, ovo je privatno vreme, šetamo, molim vas, ispoštujte to'. To je bilo pre nego što smo imali decu. Paparaco mu je rekao da je došao da napravi slike i da neće otići pre nego završi. 'Možete da šetate da vas slikam ili ću vas juriti ceo dan. To su dve opcije'. Tata se vratio i rekao 'To je to'. To je bio nemački novinar", govorila je Ana.

BONUS VIDEO: