Stručnjaci za automobilizam na Quotezone.co.uk izdali su upozorenje vozačima da ne uzimaju nikakve lekove koji bi mogli da utiču na njihovu sposobnost vožnje.

Pojedini lekovi zimi mogu izazvati pospanost i ugroziti vaš život
Kako temperatura pada, mnogi ljudi obolevaju od gripa ili prehlade. Međutim, neki vozači možda ne znaju da neki lekovi mogu imati neželjene efekte.

Stručnjaci upozoravaju da mnogi vozači nisu svesni da lekovi za prehladu bez recepta mogu da izazovu vrtoglavicu, pospanost, oštećenje rasuđivanja i sporije vreme reakcije, a onima koji uzimaju takve lekove savetuju da izbegavaju vožnju ili upravljanje bilo kojim vozilom.

„Možda ne mislite da uzimanje tableta protiv prehlade i gripa može dovesti do kazne, ali mnogi uobičajeni lekovi bez recepta imaju sastojke koji vas mogu učiniti pospanim“, rekao je Greg Vilson, osnivač i izvršni direktor Quotezone.co.uk.

On je dodao da „ako se ne osećate dobro, proverite da li će vas ono što uzimate učiniti pospanim ili dovesti do vrtoglavice ili da li će imati bilo kakve neželjene efekte koji bi mogli da utiču na vašu sposobnost da vozite, kao što su zamagljen vid ili spore reakcije“.

„Svi se ponekad osećamo kao da nemamo vremena da budemo bolesni, životi su previše zauzeti, ali vožnja kada ste bolesni može biti opasna. Čak i ako ste navikli da uzimate lekove i to nije uticalo na vaše vozite ranije, ako vas zaustavi policija ili ste umešani u saobraćajnu nesreću, a vaš lek ima upozorenje da ne rukujete teškim mašinama, verovatno ćete platiti kaznu. Najbezbednije je izbegavati vožnju, odmoriti se i ne rizikovati“, istakao je stručnjak, prenosi Net.hr.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".