Стручњаци за аутомобилизам на Qуотезоне.цо.ук издали су упозорење возачима да не узимају никакве лекове који би могли да утичу на њихову способност вожње.

Поједини лекови зими могу изазвати поспаност и угрозити ваш живот
Како температура пада, многи људи оболевају од грипа или прехладе. Међутим, неки возачи можда не знају да неки лекови могу имати нежељене ефекте.

Стручњаци упозоравају да многи возачи нису свесни да лекови за прехладу без рецепта могу да изазову вртоглавицу, поспаност, оштец́ење расуђивања и спорије време реакције, а онима који узимају такве лекове саветују да избегавају вожњу или управљање било којим возилом.

„Можда не мислите да узимање таблета против прехладе и грипа може довести до казне, али многи уобичајени лекови без рецепта имају састојке који вас могу учинити поспаним“, рекао је Грег Вилсон, оснивач и извршни директор Qуотезоне.цо.ук.

Он је додао да „ако се не осец́ате добро, проверите да ли ц́е вас оно што узимате учинити поспаним или довести до вртоглавице или да ли ће имати било какве нежељене ефекте који би могли да утичу на вашу способност да возите, као што су замагљен вид или споре реакције“.

„Сви се понекад осец́амо као да немамо времена да будемо болесни, животи су превише заузети, али вожња када сте болесни може бити опасна. Чак и ако сте навикли да узимате лекове и то није утицало на ваше возите раније, ако вас заустави полиција или сте умешани у саобрац́ајну несрец́у, а ваш лек има упозорење да не рукујете тешким машинама, вероватно ц́ете платити казну. Најбезбедније је избегавати вожњу, одморити се и не ризиковати“, истакао је стручњак, преноси Нет.хр.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".