Izrael je odbacio optužbe da pokušava da istera Palestince iz Gaze, pošto arapski lideri upozoravaju da bi izraelska kopnena ofanziva mogla ostaviti civile bez drugih opcija.

Neke od najtežih borbi odigrale su se tokom vikenda, dok su izraelske odbrambene snage pokušavale da preuzmu kontrolu nad urbanim centrima u severnoj Gazi i lociraju vođe Hamasa u srcu najvećeg grada na jugu Pojasa Gaze Kan Junisu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se desetine Hamasovih boraca predalo, nazivajući to početkom kraja militantne grupe koja kontroliše Gazu od 2007. Hamas je tu tvrdnju nazvao "lažnom i neosnovanom".

U međuvremenu, Hamas zahteva da palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima budu pušteni i zapretio životima talaca koje još drži u Pojasu Gaze.

Izrael veruje da Hamas drži oko 137 talaca, dok se u izraelskim zatvorima prema nekim procenama nalazi oko 7.000 Palestinaca, od kojih su mnogi pritvoreni bez optužbe.

U Gazi poginulo 18.412 ljudi

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo je 18.412 ljudi, a povređeno 50.100, objavilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelske snage digle u vazduh UNRWA-inu školu u Bejt Hanunu

Izraelski nalozi na društvenim mrežama objavili su video koji dokumentuje bombaški napad na školu UNRWA-e na severoistoku Bejt Hanuna na severu Pojasa Gaze.

Palestinski premijer: Od Izraela se zahteva otvaranje više prelaza
Muhamad Štajeh kaže da je potrebno da Izrael otvori više prelaza za Gazu i za brodove koji će prevoziti hranu i lekove kroz postojeće luke, umesto pomorske pomoći jer postoji strah da bi se brodovi mogli koristiti za deportaciju Palestinaca.

Premijer je takođe naglasio na početku sedmične sednice vlade da je izraelska teorija “ubijte njih pre nego što oni ubiju vas” način da se nastave i opravdaju ubistva, masakri i raseljavanje u Pojasu Gaze.

Francuska fregata uništila dron koji je pretio norveškom tankeru u Crvenom moru

Francuska fregata presrela je i uništila dron koji je pretio norveškom naftnom tankeru Strinda u vazdušnom napadu iz Jemena, saopštilo je danas francusko ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da se napad dogodio u ponedeljak uveče i da je izazvao požar na tankeru koji plovi pod norveškom zastavom. 

(Alo)

BONUS VIDEO: