Израел је одбацио оптужбе да покушава да истера Палестинце из Газе, пошто арапски лидери упозоравају да би израелска копнена офанзива могла оставити цивиле без других опција.

Неке од најтежих борби одиграле су се током викенда, док су израелске одбрамбене снаге покушавале да преузму контролу над урбаним центрима у северној Гази и лоцирају вође Хамаса у срцу највећег града на југу Појаса Газе Кан Јунису.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да се десетине Хамасових бораца предало, називајући то почетком краја милитантне групе која контролише Газу од 2007. Хамас је ту тврдњу назвао "лажном и неоснованом".

У међувремену, Хамас захтева да палестински затвореници у израелским затворима буду пуштени и запретио животима талаца које још држи у Појасу Газе.

Израел верује да Хамас држи око 137 талаца, док се у израелским затворима према неким проценама налази око 7.000 Палестинаца, од којих су многи притворени без оптужбе.

У Гази погинуло 18.412 људи

У израелским нападима на Газу од 7. октобра погинуло је 18.412 људи, а повређено 50.100, објавило је палестинско Министарство здравља.

Израелске снаге дигле у ваздух УНРWА-ину школу у Бејт Хануну

Израелски налози на друштвеним мрежама објавили су видео који документује бомбашки напад на школу УНРWА-е на североистоку Бејт Хануна на северу Појаса Газе.

Палестински премијер: Од Израела се захтева отварање више прелаза
Мухамад Штајех каже да је потребно да Израел отвори више прелаза за Газу и за бродове који ће превозити храну и лекове кроз постојеће луке, уместо поморске помоћи јер постоји страх да би се бродови могли користити за депортацију Палестинаца.

Премијер је такође нагласио на почетку седмичне седнице владе да је израелска теорија “убијте њих пре него што они убију вас” начин да се наставе и оправдају убиства, масакри и расељавање у Појасу Газе.

Француска фрегата уништила дрон који је претио норвешком танкеру у Црвеном мору

Француска фрегата пресрела је и уништила дрон који је претио норвешком нафтном танкеру Стринда у ваздушном нападу из Јемена, саопштило је данас француско министарство одбране.
У саопштењу се наводи да се напад догодио у понедељак увече и да је изазвао пожар на танкеру који плови под норвешком заставом. 

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: