Ministar Selaković poručio je Mariji Jovović je da mu je čast što je ona, kao Blagojeva ćerka, uvek bila "jedna od nas".

- Marija je dala sebi zadatak da nauči dobro srpski i mi na srpskom sada razgovaramo. Ona je otrgla od zaborava sećanja na svog oca, jednu neverovatnu ličnost naše istorije i čoveka za koga se dugo nije znalo u Srbiji i na svim prostorima gde živi srpski narod. Zato mislim da je ovim ispravljena jedna velika nepravtda - rekao je Selaković.

Ministar je izjavio i da se nada da će srpske pasoše i državljanstva uskoro dobiti i Marijine dve sestre i brat.

Jovović je navela da dobijanje srpskog državljanstva doživljava ne kao još jednu administrativnu proceduru, već kao simboličan čin.

- Ovo državljanstvo koje nam danas dodeljuje Srbija, predstavlja i priznanje Blagoju Jovoviću kao jednom od najvećih srpskih heroja, koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda. Sa nama je danas milion duša, milion mučenika iz NDH, za koje se uvek moramo moliti - izjavila je Jovović.

Blagoje Jovović, rođen 1922. godine u Kosiću, u Crnoj Gori, izvršio je atentat na Pavelića 10. aprila 1957. godine u Argentini, pucavši na njega.

Foto: Vikipedija

 

Nakon toga je nekadašnji poglavnik Nezavisne Države Hrvatske pobegao u Španiju, gde je i preminuo od rana zadobijenih u atentatu.

Foto: Vikipedija

 

BONUS VIDEO: