Stručnjaci za divlje životinje nekoliko dana pokušavali su da odvuku starijeg kita, koji je bio povređen i imao opekotine od sunca, u dublje vode, ali bez uspeha.

Vlasti Australije sada rade na uklanjanju lešine kita duge 15 metara kako bi se smanjio rizik od pojave morskih pasa. Ulješura je vrsta sisara iz reda kitova koja se hrani u dubokom moru i retko može da se vidi blizu obale.

Zbog toga su se nadležne vlasti zabrinule kada su saznale da je ulješura u subotu plivala tako blizu plaže Port Bič u Frimentlu.

Foto: Jutjub printskrin/The Telegraph

 

- Odmah smo znali da nije u dobrom stanju - rekao je Mark Kagli, portparol državnog Odeljenja za bioraznolikost i očuvanje, a prenosi BBC.

Životinja teška 30 tona nakon susreta s kupačima vratila se u dublje vode, ali su stručnjaci za divlje životinje upozorili na opasnost od nasukavanja i da bi bilo kakva interakcija s ulješurom mogla da bude opasna.

Kit se juče ponovno pojavio u blizini Rokingema, gde se nasukao. Vlasti su zatvorile plažu i pokušale da spasu ogromnu životinju. Spasioci su je prskali vodom kako bi je zaštitili od opeklina, ali na kraju je bila preslaba da se vrati u more i umrla je jutros.

BONUS VIDEO: