Стручњаци за дивље животиње неколико дана покушавали су да одвуку старијег кита, који је био повређен и имао опекотине од сунца, у дубље воде, али без успеха.

Власти Аустралије сада раде на уклањању лешине кита дуге 15 метара како би се смањио ризик од појаве морских паса. Уљешура је врста сисара из реда китова која се храни у дубоком мору и ретко може да се види близу обале.

Због тога су се надлежне власти забринуле када су сазнале да је уљешура у суботу пливала тако близу плаже Порт Бич у Фриментлу.

Фото: Јутјуб принтскрин/The Telegraph

 

- Одмах смо знали да није у добром стању - рекао је Марк Кагли, портпарол државног Одељења за биоразноликост и очување, а преноси ББЦ.

Животиња тешка 30 тона након сусрета с купачима вратила се у дубље воде, али су стручњаци за дивље животиње упозорили на опасност од насукавања и да би било каква интеракција с уљешуром могла да буде опасна.

Кит се јуче поновно појавио у близини Рокингема, где се насукао. Власти су затвориле плажу и покушале да спасу огромну животињу. Спасиоци су је прскали водом како би је заштитили од опеклина, али на крају је била преслаба да се врати у море и умрла је јутрос.

БОНУС ВИДЕО: