Klimatski aktivisti obojili su reke većih italijanskih gradova Rima, Venecije, Milana, Torina i Bolonje zelenom bojom, kako bi osudili još jedan neuspeh svetskih vlada u borbi protiv klimatskih promena i šesto masovno izumiranje.

Ovo je koordinisan protest klimatskih aktivista iz grupe "Ekstinšen Rebelion" širom Italije. Aktivisti su delovali koristeći fluorescein, bezopasnu boju koja se takođe koristi kao trag ili da signalizira položaj ronilaca nestalih u vodi.

- Za nekoliko sati ove vode će se vratiti na staro. U međuvremenu, dok vlade govore, mi brojimo štetu i žrtve kontinuiranih poplava i požara - navodi se u sloganu protesta.

Napadi su zabeleženi u Milanu na Naviglio Grande, u Torinu u vodama reke Po i ispod mosta Rialto u Veneciji, do Rima gde su vode Tibra bile 'obojene' u zeleno.

Grupa aktivista postavila je veliki transparent na ostrvu Tibar sa natpisom "Dok vlada govori, svet se ruši! Delovati SADA!".

Čak su i u Bolonji neki gumenjaci su pušteni u čuveni Rajnski kanal koji prolazi kroz centar grada, poznat kao "mala Venecija". Akcije su sprovedene i u Bariju gde je grupa aktivista delila letke o klimatskoj vanrednoj situaciji.

Foto: EPA/EDOARDO FIORETTO

 

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".