Климатски активисти обојили су реке већих италијанских градова Рима, Венеције, Милана, Торина и Болоње зеленом бојом, како би осудили још један неуспех светских влада у борби против климатских промена и шесто масовно изумирање.

Ово је координисан протест климатских активиста из групе "Екстиншен Ребелион" широм Италије. Активисти су деловали користећи флуоресцеин, безопасну боју која се такође користи као траг или да сигнализира положај ронилаца несталих у води.

- За неколико сати ове воде ће се вратити на старо. У међувремену, док владе говоре, ми бројимо штету и жртве континуираних поплава и пожара - наводи се у слогану протеста.

Напади су забележени у Милану на Навиглио Гранде, у Торину у водама реке По и испод моста Риалто у Венецији, до Рима где су воде Тибра биле 'обојене' у зелено.

Група активиста поставила је велики транспарент на острву Тибар са натписом "Док влада говори, свет се руши! Деловати САДА!".

Чак су и у Болоњи неки гумењаци су пуштени у чувени Рајнски канал који пролази кроз центар града, познат као "мала Венеција". Акције су спроведене и у Барију где је група активиста делила летке о климатској ванредној ситуацији.

Фото: ЕПА/EDOARDO FIORETTO

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".